PlusAnalyse

De tijd van de motorbendes lijkt voorbij

De Nederlandse tak van motorbende Bandidos is woensdag verboden door de rechtbank Midden-Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft nu de kans om ook Satudarah, No Surrender en de Hells Angels te laten verbieden, wat het al langer wil.

Paul Vugts
Het motorjack typeert de leden van de Bandidos. Beeld anp
Het motorjack typeert de leden van de Bandidos.Beeld anp

1. Waarom probeert het Openbaar Ministerie die clubs via civiele rechtbanken verboden te krijgen?

Justitie voert al heel lang strafzaken tegen leden van de 'Outlaw Motor­cycle Gangs' (OMG's). Vele motor­adepten zijn al veroordeeld voor grof geweld, intimidatie, afpersing, wapenbezit, drugshandel et cetera, maar dat zijn altijd zaken tegen individuele leden of losse groepjes.

De enige grote strafzaak tegen een volgens justitie criminele motorclub, de zaak 'Acroniem' tegen 22 Hells ­Angels, werd exact tien jaar geleden van tafel geveegd omdat justitie tegen alle regels in afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachten en advocaten had bewaard.

Ook toen probeerde het Openbaar Ministerie langs civiele weg de Hells Angels als club te verbieden, maar dat mislukte. De rechters zagen misdrijven niet als 'werkzaamheid', als doel van de club.

2. Waarom verbiedt de rechtbank de Bandidos nu wél?

Vooral omdat ook in de Nederlandse tak van de wereldwijd actieve club geweld de normaalste zaak is.

Waar de rechters tussen 2007 en 2009 nog structureel oordeelden dat het geweld van leden geen 'werkzaamheid' van de club Hells Angels was, ziet de rechtbank in Utrecht nu wel geweld als een belangrijk onderdeel is van de clubcultuur waarin wetteloosheid wordt gepropageerd.

Leden die (ernstig) geweld pleegden, zijn in rang bevorderd en mochten het embleem 'Expect no mercy' op hun jasje stikken. Tegen leden die 'in bad standing' uit de club worden gezet, wordt vaak geweld gebruikt. De club wil duidelijk buiten de wet staan.

3. De Bandidos zijn in Nederland relatief klein. Wat betekent dit vonnis voor de veel grotere OMG's Satudarah, Hells Angels en No Surrender?

Waar die andere clubs de aangekondigde procedures tegemoetzagen met het vertrouwen dat het wel weer goed zou aflopen, net zoals bij de Hells Angels tien tot acht jaar geleden, zal dat vertrouwen gisteren een knauw hebben gehad.

Ook de grotere clubs verwijt justitie dat ze structureel verantwoordelijk zijn voor ernstige misdrijven zoals (het faciliteren van) geweld, drugshandel, wapenbezit en intimidatie en afpersing.

Dat zijn precies de verwijten die de Bandidos fataal zijn geworden - al zijn ze in hoger beroep gegaan.

4. Zijn de dossiers tegen die andere clubs even sterk?

Het OM had bewust als eerste de Bandidos verkozen voor dit proces omdat die pas sinds 2014 in Nederland actief is en het relatief kleine aantal leden al heel vaak bij misdrijven betrokken was. De proef is geslaagd.

Justitie heeft ook een imposante berg dossiers opgebouwd tegen (leden van) de veel grotere clubs Satudarah (met naar een schatting uit 2016 ongeveer 600 leden), No Surrender (350 leden) en de Hells Angels (300 leden).

Bovenal is de politieke wind gedraaid in het voordeel van degenen die hard tegen de clubs willen optreden.

5. Wat is de laatste jaren veranderd waardoor verboden van clubs voor de hand liggen?

Zowel politiek als ambtelijk is de overtuiging gegroeid dat het klaar moet zijn met die motorbendes die zich onaantastbaar wanen. Het standpunt dat het gewoon wat wilde hobbyclubs zijn, leeft vrijwel alleen nog bij leden en advocaten.

De voorstanders van verboden kunnen niet alleen zwaaien met heel veel strafdossiers, maar ook met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden waaruit recent bleek dat tachtig procent van de OMG-leden een strafblad heeft.

In het regeerakkoord is een wettelijk verbod op OMG's aangekondigd. Het Utrechtse vonnis ­tegen de Bandidos valt zo in vruchtbare aarde.

Lees ook: Wordt dit de genadeklap voor motorbendes?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden