De tien van '10: citaten

AMSTERDAM - Ja, we worden doodgegooid met jaaroverzichten, nu 2010 er bijna op zit. Maar we willen ze ook lezen. 2010 in citaten. Veel politiek, veel Balkenende, dat klopt. Maar wat wil je, in een verkiezingsjaar waarin de leider van de een na grootste partij voor de rechter wordt gedaagd?

Jan Moors, voorzitter van de rechtbank in Amsterdam (rechts). © anp Beeld
Jan Moors, voorzitter van de rechtbank in Amsterdam (rechts). © anp

1. 'De winter: Wij zijn er klaar voor!' (NS)
Tsja. Na het debacle op het spoor van vorig jaar (wissels die niet verwarmd werden, treinen die (dus) niet reden, perrons vol wachtende mensen), deden de Nederlandse Spoorwegen er van alles aan om te zorgen dat zoiets niet nog een keer kon gebeuren. En dat werd ons, de reizigers, het publiek, dan ook duidelijk gemaakt middels flyers en televisiespotjes. Was de NS er klaar voor? Het lijkt er steeds meer op van niet. De spoorwegen hebben in elk geval besloten de spotjes van televisie te halen.

2. 'Ons past op dit moment bescheidenheid.' (Maxime Verhagen)
Dat paste het CDA ook wel, de partij werd gehalveerd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Van meeregeren was dus (echt) geen sprake, zei Verhagen. Bescheidenheid paste, maar niet het hele jaar lang. Het CDA regeert weer mee.

3. 'U kijkt zo lief.' (toenmalig minister-president Balkenende)
De kans is groot dat we Balkenende volgend jaar niet meer kunnen opnemen in een citatenoverzicht, tenzij hij zich onverwachts nog in het publieke debat mengt. Hoe dan ook, Balkenende wist als CDA-lijsttrekker niet te reageren op de vraag van toenmalig RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeke, tijdens een verkiezingsdebat in Carré. En zei toen maar iets over haar blik.

4. 'De rechtbank heeft het dossier gelezen, maar de rechtbank leest ook kranten en kijkt ook televisie tegenwoordig. U wordt nog wel eens verweten, door anderen, dat u goed bent in het poneren van een stelling, maar de discussie uit de weg gaat. En het lijkt er een beetje op dat u dat nu vandaag ook weer doet.' (Jan Moors, voorzitter van de rechtbank in Amsterdam)
Moors zei bovenstaande toen Geert Wilders zich in het proces tegen hem beriep op zijn zwijgrecht. Hij heeft het volste recht dat te doen, zei zijn advocaat Bram Moszkowicz. Uiteindelijk wraakte hij de rechtbank, maar dat mislukte in eerste instantie. Later lukte dat wel.

5. 'Laat ik daar maar eens 'ja' op zeggen.' (Jan Peter Balkenende)
Balkenende antwoorde op de vraag of hij alleen als minister-president beschikbaar was. Dat was hij dus, maar hij werd het niet.

6. 'Rechts Nederland zou zijn vingers hebben afgelikt bij hetgeen allemaal al op papier stond.' (Mark Rutte)
Rutte benadrukte nog maar eens hoe jammer hij het vond dat de eerste poging tot het vormen van een kabinet tussen CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV mislukte. Later kwam dat kabinet er toch.

7. 'Als je met de inzichten van nu terug zou kijken, denk ik dat je het anders zou hebben gedaan.' (Jan Peter Balkenende)
Balkenende reageerde op een vraag van GroenLinks-fractieleider Femke Halsema over het Irak-rapport van de commissie-Davids. Het kwam hem op een enorme hoop kritiek te staan. En 'met de kennis van nu' werd een gevleugelde uitdrukking.

8. 'Ik wil bewijzen dat Hitler een socialist was.' (Martin Bosma)
De PVV-ideoloog schreef dit jaar een boek over de gedachten achter de PVV. Titel: De Schijn-élite van de Valse Munters.

9. 'Mijn standpunt is veranderd van ja, mits naar nee, tenzij.' (Ruud Lubbers)
Oud-formateur en CDA prominent Ruud Lubbers legde een bom onder de formatiegesprekken door een brief te schrijven over hoe zijn standpunt ten opzichte van samenwerking met de PVV van Geert Wilders was veranderd. Het kabinet - weten we allemaal - kwam er uiteindelijk toch.

10. 'I am the heart and soul of this organization, its founder, philosopher, spokesperson, original coder, organizer, financier and all the rest. If you have a problem with me, piss off.'
(Julian Assange)
De WikiLeaks-oprichter wordt door velen gezien als een held, maar krijgt ook steeds meer kritiek te verduren vanwege zijn vermeende autoritaire manier van leiding geven aan de organisatie. Bovenstaand citaat is een antwoord op Herbert Snorrason, een IJslandse student die vanaf het begin betrokken was bij WikiLeaks. Hij nam 'ontslag'. Overigens is dit citaat niet uit 2010, maar het werd wel in dat jaar bekend.

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. Aanvulligen zijn meer dan welkom. Twitter ze naar de Volkskrant, en/of gebruik de hashtag #10van10.

null Beeld
Mededeling over de test met de winterdienstregeleing van de NS op Amsterdam Centraal Station. © anp Beeld
Mededeling over de test met de winterdienstregeleing van de NS op Amsterdam Centraal Station. © anp
Jan Peter Balkenende en PvdA-lijsttrekker Job Cohen tijdens het RTL verkiezingsdebat in Carré. © anp Beeld
Jan Peter Balkenende en PvdA-lijsttrekker Job Cohen tijdens het RTL verkiezingsdebat in Carré. © anp
WikiLeaks-voorman Julian Assange. © afp Beeld
WikiLeaks-voorman Julian Assange. © afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden