De tien landen met de minste vrijheid voor journalisten

Journalisten over de hele wereld worden gearresteerd, ontvoerd, gemarteld en zelfs vermoord omdat ze hun werk uitvoeren. Dat gebeurt niet alleen in gebieden waar het oorlog is, zoals in Syrië, maar ook in landen waar het regime de pers met geweld aan banden legt - ook al staat er in de grondwet allerlei moois over vrijheid van meningsuiting. Vrijdag is het Werelddag voor Persvrijheid, en deze week is Freedom House met een lijst gekomen van de tien landen waar deze het minst bestaat.

Een goed gevulde supermarkt in Pyongyang, op een foto in een pro-Noord-Koreaanse krant. Beeld epa
Een goed gevulde supermarkt in Pyongyang, op een foto in een pro-Noord-Koreaanse krant.Beeld epa

1. Noord Korea
Alle media in Noord-Korea worden volledig gecontroleerd door de staat en de bevolking krijgt alleen de versie van Pyongyang te horen over alles wat er gebeurt: de leider is geliefd door zijn volk, en wordt gevreesd door de rest van de wereld. Persbureau Associated Press heeft een eigen kantoor in de hoofdstad, maar buitenlandse journalisten worden mondjesmaat toegelaten. Zij kunnen alleen van tevoren gescreende plaatsen bezoeken en met van tevoren gescreende mensen spreken. Het internet is voor gewone burgers nauwelijks toegankelijk: er is alleen een nationaal intranet zonder links naar buitenlandse sites.

2. Turkmenistan
Ook in Turkmenistan worden de media vrijwel volledig gecontroleerd door de regering en is er vrijwel geen sprake van onafhankelijke verslaggeving. Critici (activisten en een enkele verslaggever) worden bedreigd en staan op de zwarte lijst, waardoor zij bijvoorbeeld niet kunnen reizen - ook niet in het binnenland. Mensen kunnen alleen Russische en Turkse buitenlandse zenders op hun televisie ontvangen.

3. Oezbekistan
Kritische journalisten worden opgesloten wegens 'smaad' en kranten die de lijn van de regering niet aanhouden, worden gesloten. De journalist Muhammed Bekjanov (die gevangen zit omdat hij het regime wilde omverwerpen) zou in januari vrij worden gelaten, maar kreeg nog eens vijf jaar extra cel, omdat hij niet nader gespecificeerde gevangenisregels had gebroken.

4. Eritrea
Er zouden 28 journalisten gevangen zitten in het Afrikaanse land Eritrea, waardoor het land het hoogste aantal opgesloten verslaggevers heeft per hoofd van de bevolking. De meeste websites van Eritreërs in de diaspora zijn geblokkeerd, evenals YouTube.

5. Wit Rusland
Er zijn geen onafhankelijke kranten of tv-stations in 'de laatste dictatuur van Europa', zoals Wit-Rusland wordt genoemd. De staatsmedia worden voor propaganda gebruikt en journalisten die zich kritisch opstellen, worden gevangen gezet, beboet of bedreigd. Media die materiaal publiceren dat 'niet correspondeert met de realiteit' worden gesloten. Ook politieke partijen of ngo's die materiaal publiceren dat 'de republiek in een negatief daglicht stelt', worden gestraft.

De vijf andere landen in dit lijstje van tien zijn: Cuba, Iran, Equatoriaal Guinea, Syrië en Bahrein.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden