De tien artikelen van deze week die je niet mag missen
Onrust na uitspraken van Johan Derksen over Marokkanen op voetbalclubs, Amsterdamse middeninkomens in de knel, geen namen maar brugnummers en nog één keer Cruijff. Dat en meer in dit overzicht van de beste Parool-stukken van deze week:
Marokkanen op voetbalclubs
"Heel wat clubs zijn naar de klote gegaan omdat ze in een wijk liggen waar veel Marokaanse gezinnen wonen." Met deze woorden ontketende voetbalanalist Johan Derksen deze week een landelijke discussie. De Amsterdamse ervaringen zijn anders dan die van Derksen, zo blijkt uit een rondje langs de voetbalclubs in de stad.
Lees over dit onderwerp ook: FC Smeltkroes is het best [+]. En deze prachtige column van James Worthy.
undefined
2: Agressie op Spoedeisende Hulp
Dronken patiënten die op de Spoedeisende Hulp van het OLVG Oost belanden, veroorzaken vaak overlast: ze schreeuwen, kotsen, dreigen of spugen artsen en verpleegkundigen in het gezicht. Het personeel luidt de noodklok.
Het Parool keek een hele vrijdagnacht mee in het OLVG [+]
3: Middeninkomens in de knel
Middeninkomens in Amsterdam raken in de knel door de hoge huizenprijzen. Sterker: De stad zit op slot voor middeninkomens, zegt Willem Boterman, sociaal-geograaf aan de UvA, die onderzoek deed naar deze groep in Amsterdam.
Lees ook: Op de Louis Bouwmeesterschool woont veertig procent van de docenten buiten de stad: Forens tegen wil en dank [+]
4: 'Rooftop Revolution'
De Pretoriusstraat krijgt zijn eigen boswachter, de Hoofdweg ook.
Via een crowdfundingplatform gaan zij een groene binnentuin maken van de grote, grijze daken die hun uitzicht verpesten. "Honderd huishoudens gaan voor een honderd keer beter uitzicht."
5: Joodse wijk uit 17e eeuw opgegraven
Een opgraving in de Valkenburgerstraat legt een oude Joodse wijk uit de zeventiende eeuw bloot waar de arme gezinnen woonden. Een spectaculaire vondst van een verstild verleden, aldus stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.
Vanaf de hoogste etage van het Ibis Hotel in de Valkenburgerstraat is de 'plattegrond' van de oude Joodse woonwijk het best te zien. De muurtjes van 'huizen', stegen en de aloude wallenkant tekenen zich duidelijk af, zo zag onze verslaggever. Komende week wordt de bouwput verder uitgegraven, om er twee hotels te bouwen.
6: Geen namen maar brugnummers
Amsterdam gaat de namen van 89 bruggen vervangen door een nummer. Ze voldoen niet aan de criteria die gelden voor de naamgeving. En regels zijn nu eenmaal regels.
Ter geruststelling: de Magere Brug, de Berlagebrug en de Nesciobrug hebben nooit ter discussie gestaan. En vorige maand werden aan de Basisregistratie Adressen en Gebouwen door het college de officiële namen van 61 bruggen toegevoegd. Waarvan akte.
7: De Dam is wél mooi
In de Koninklijke Industrieele Groote Club werd woensdagavond naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool gepraat over hoe de Dam meer allure kan krijgen.
Als je uit het raam keek zag je ondertussen hoe spookhuis The Thriller en de Booster Maxxx op het plein werden opgebouwd. Maar: 'De Dam is juist heel mooi, dat kun je alleen niet zien.'
Lees ook: de ideale Dam volgens Amsterdammers
8: Festival of demonstratie?
De gemeente ligt in de clinch met vakbond FNV over de invulling van de 1 meiviering. Naast de gebruikelijke sprekers en markt wil de vakbond dit jaar groots uitpakken in het Oosterpark, met attracties, optredens van topartiesten Typhoon en Lucas Hamming, een boksring voor een clinic van Remy Bonjasky en tenten met hamburgers, poffertjes en friet.
Net een festival maar de FNV heeft het evenement aangemeld als demonstratie. De burgemeester is daar bepaald niet blij mee.
9: Amsterdamse fietsers de snelste
De sportapp Strava is razend populair in Amsterdam. Behalve het registreren en delen van trainingsuren staat prestige op het spel. Inzet van strijd: een Bloemendaalse heuvel.
Uit de data blijkt dat Amsterdamse fietsers wereldwijd de snelste zijn met een gemiddelde snelheid van 25,6 kilometer per uur. De gemiddelde fietsafstand voor de Amsterdammer op Strava is 43,9 kilometer.
Lees ook: Strava en de strijd tussen de koningen van het Kopje [+]
10: Nog één keer Cruijffie
De herinneringen van lezers aan de op 24 maart overleden voetballegende Johan Cruijff blijven binnenkomen op onze redactie (johan@parool.nl).
Daarom nogmaals ons Cruijff-blog, met onder andere de herinnering een van buurjongen Jan Hondius (nu 70) uit Betondorp, en die van politiewoordvoerder Rob van der Veen die opgroeide achter De Meer.