Test

De terrassentest van Het Parool

De lente is nu echt aangebroken, hoog tijd voor het terras. Hieronder een overzicht van de nieuwe terrassen die verslaggever Kees van Unen afgelopen zomers (2013 en 2014) al getest heeft.

Beeld Kees van Unen

(Klik hier voor de mobiele versie)

The Fat Dog, Ruysdaelkade 251 (***)

Een hotdogtent, maar dan culinair verantwoord en bedacht door chef Ron Blaauw. Geschikt voor een borrelhap, om de ergste honger te stillen. Het is goed toeven aan de picknicktafels aan het water. Er is wel een vrij drukke weg naast, maar die bedrijvigheid past ook wel bij de plek: er hangt een spannende buzz omheen en op het terras is het leuk zien en gezien worden.

Fijnkost, Zocherstraat 10 (***)

Te vinden in de laatste zijstraat van de Overtoom, gelegen aan het Vondelpark, hoewel je de aanwezigheid van het park nergens echt merkt. Een sympathiek zaakje dat met jeugdig enthousiasme gerund wordt. Het voordeel bij erge warmte: de Zocherstraat is luw met een prettig briesje. Fijn terras en fijn terraseten; er mist alleen nog wat verfijning, zo concludeerden we vorig jaar.

Canvas, Wibautstraat 150 (***)

Bovenin het oude Volkskrantgebouw, het terras bevindt zich op het dak. Voor je zie je de Wibautstraat als een Berlijnse allee, links her en der de trotse kerktorens van het centrum en nog verder links glinstert de Zuidas. In potentie is dit één van de leukste terrassen van de stad, maar de terraservaring is niet wat deze plek verdient: eigenzinnig en onvergetelijk. Dat kan het worden, maar nu maakt alleen het uitzicht dat waar.

Mossel & Gin, Gosschalklaan 12 (****)

De zaak zit in het Westerpark, in een mooi ingericht gebouwtje bij de Gashouder. Een heel fijn plekje, verwacht dus dat het bomvol zit. Picknicktafels en kleinere tafeltjes zijn standaard gedekt met mosselschaal en een lege ginles met een charmant bosje wildpluk erin. Verder een keukenrol, want ja: mosselen. De avondzon valt er gunstig en er zijn geen zeurende buren - want middenin het park - dus mag er een aangenaam muziekje op het terras klinken.

Porter Bar & Kitchen, Valeriusstraat 85 (****)

Toen het nog maar net geopend was, zat het op de vroege vrijdagmiddag al aardig vol onder de bordeauxrode luifels, halverwege de lange, weelderige Valeriusstraat in Zuid. De ligging op de hoek van de Emmastraat in de welvarende luwte van Zuid is mooi. Het zorgt wel voor de nodige bootbroeken onder de klandizie.

Restaurant Stedelijk, Museumplein 10 (****)

Gewoon op het terras van het bijbehorende restaurant. Dat is ook toegankelijk zonder toegangsbewijs voor het museum, maar hoort wel helemaal bij die kekke badkuip waaraan we inmiddels wel gewend zijn geraakt. Het terras is fors en heeft een hoek - er is een ingespeeld team vereist om het op rolletjes te laten lopen. Wij vinden het mooi, gedurfd maar met klasse. De typografie op de menukaarten met name, maar ook de comfortabele banken.

Bar Spek, Admiraal de Ruijterweg 1 (****)

Te vinden op een bruisend hoekje in De Baarsjes. De aankleding is stijlvol met een randje, soms aangeduid als Nouveau Ruig. Maar dan ook weer niet al te ruig. Snapt u het nog? Behalve lang zon is de kijkfactor hier nogal een pluspunt. Als de brug opengaat - en dat gaat hij nog wel eens - staat het eerder genoemde brede scala aan Baarsjesbewoners prachtig in de etalage. En de menukaart is zo divers als De Baarsjes zelf.

Supermercado, Amstelveenseweg 192 (****)

In één van de culinaire hoofdstraten van de stad, de Amstelveenseweg. Wie allergisch is voor uitlaatgassen, moet hier niet gaan zitten, en het omgevingsgeluid is op z'n minst aanwezig te noemen. De positivo in ons noemt het een prettig stukje stadse bedrijvigheid. De pessimist verzucht: 'Ik kom hier toch voor m'n rust?' Als je de drukke straat voor lief neemt, blijft er een prachtig terrasje over. En - caramba - wat een fijne tapas voor Spaanse crisisprijzen.

Hotel V Nesplein (*****)

Het gebied rond de Dam is voor de dorstige Amsterdammer lastig. Je gaat niet op de Wallen pilsen en op het terras van Majestic op de Dam is nog nooit een Amsterdammer gesignaleerd. Maar dan is er de Nes, het symphatieke theaterstraatje dat de luwte biedt waar het 1012-gebied zo weinig van heeft. Er is genoeg schaduw, bovendien biedt het uitzicht genoeg passerende zielen om voor 'prettig kijkterras' te kunnen doorgaan. Maar echt druk wordt het er dan weer nooit. Precies goed.

Rose's Cantina, Reguliersdwarsstraat 38-40 (****)

Was een Mexicaans restaurant, maar sinds Casper Reinders (Jimmy Woo, Ludwig, Lion Noir en nog veel meer) er zijn horecagrootmeesterschap op botvierde, is het eigenzinnig en stijlvol. Rose's Cantina opent om 17.00 uur en het terras blijkt met name gericht op eters. Om 18.30 uur zit het ramvol. Het terras is gelegen in een binnentuin achter het restaurant, uitkijkend op de achterkant van de grachtenpracht van de Gouden Bocht van de Herengracht. Niet verkeerd. Het óógt, het zít en het smáákt: een aanwinst.

Alle terraslocaties op de kaart:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden