'De Terminator' voor rechter in Den Haag

De voormalige krijgsheer Bosco Ntaganda, alias 'The Terminator', staat maandag voor de rechter in Den Haag. De rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) moeten beslissen of het bewijs tegen hem genoeg is voor een proces.

Redactie
De verdachte Bosco Ntaganda, alias The Terminator', verschijnt voor Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd, gepleegd in 2002 en 2003. Beeld afp
De verdachte Bosco Ntaganda, alias The Terminator', verschijnt voor Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd, gepleegd in 2002 en 2003.Beeld afp

Ntaganda wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo in de jaren 2002 en 2003. De 'Terminator' was 7 jaar voortvluchtig en meldde zich vorig jaar onverwacht bij de Amerikaanse ambassade in Kigali, de hoofdstad van zijn geboorteland Rwanda.

De voormalige krijgsheer van de rebellengroep FPLC zou zich schuldig hebben gemaakt aan het werven van kindsoldaten, moord, aanvallen op de burgerbevolking en verkrachtingen. In maart betuigde Ntaganda onschuld.

Ontvoering
Fiona Lloyd-Davies produceerde een verslag over Ntaganda voor het Britse station Channel 4 News, en maakte een film in samenwerking met Human Rights Watch, een organisatie die campagne voert om hem voor de rechter te krijgen. Het verslag (zie video hieronder) bevatte ook interviews met enkele van zijn slachtoffers.

'Een meisje vertelde me hoe ze werd ontvoerd en verkracht; een jonge jongen vertelt hoe het was om soldaat te zijn; een oude man beschrijft hoe zijn vrouw voor zijn ogen werd vermoord', schreef Lloyd-Davies op haar blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden