De telefooncel verdwijnt

KPN telefooncellen. Foto ANP Beeld
KPN telefooncellen. Foto ANP

AMSTERDAM - Telefoonbedrijf KPN haalt in hoog tempo telefooncellen in de stad weg. Vorig jaar juli stonden er vierhonderd, nu staan er nog amper zestig.

De teloorgang van de aloude cabine was al langer gaande, maar raakt nu in een stroomversnelling. Sinds 2008 hoeft KPN van het ministerie van Economische Zaken niet meer aan de verplichting te voldoen dat er per vijfduizend inwoners een telefooncel moet staan.

In die wetenschap haalt KPN, in overleg met de gemeente, massaal de niet-rendabele cellen op. Op sommige locaties blijven ze wel staan, bijvoorbeeld op stations.

De telefooncel was een lang leven beschoren. In 1931 stond de eerste cel van Nederland op het Valeriusplein, een eenvoudige grijze cel. Die staat nu in het Museum voor Communicatie in Den Haag. ''Het was toen het nieuwste van het nieuwste, alleen weggelegd voor burgers van stand,'' legt Janneke Hermans, conservator van het museum uit.

Na de oorlog veranderde dat. Vooral in de jaren zeventig en tachtig beleefde de cel zijn bloeitijd. Op sommige plaatsen stonden rijen mensen te wachten om een paar minuutjes te kunnen bellen.

De komst van het mobieltje in 1994 heeft dat succes weten te achterhalen. Sindsdien is het gebruik van telefooncellen afgenomen. Als het mobieltje in 2000 echt doorbreekt, is de telefooncel ten dode opgeschreven. Nu is de telefooncel nog de enige plaats waar volstrekt anoniem gebeld kan worden. Over nummerherkenning hoef je je geen zorgen te maken.

Geen gemis voor de gemiddelde Amsterdammer dus. ''Maar voor die anderen, bejaarden die niet mobiel bellen bijvoorbeeld, mag de telefooncel niet helemaal verdwijnen,'' vindt Hermans. ''Zij zijn soms wel aangewezen op de cel.''

Maar het is de minderheid. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 95 procent van de bevolking nooit meer gebruikmaakt van de openbare cel, terwijl het gebruik van een mobiele telefoon verder toeneemt.

Toch, volledig verdwijnen zal de cabine niet. KPN verwacht er volgend jaar 48 over te houden, waarvan meer dan driekwart zich in het centrum bevindt. Tot vreugde van Hermans: ''Als er een ramp gebeurt of er geen bereik is met een mobiele telefoon, kun je bij een telefooncel wél terecht. (JORIS VAN EGMOND)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden