Opinie

'De tegenmacht heeft weer eens het nakijken in de stad'

Het nieuwe college en de nieuwe stadsdeelcommissies zijn niet representatief voor de stad, betoogt Münire Manisa, voormalig lid van de ­bestuurscommissie in Nieuw-West.

De nieuwe collegeleden: veel vrouwen, maar niet echt 'een afspiegeling van de Amsterdamse diversiteit'. Beeld Koen van Weel/ANP
De nieuwe collegeleden: veel vrouwen, maar niet echt 'een afspiegeling van de Amsterdamse diversiteit'.Beeld Koen van Weel/ANP

Het blijft aan me knagen.

Het nieuwe bestuur van ­Amsterdam en de stadsdelen. Daar waar velen al in de ­feeststemming zijn, zie ik in Nieuw-West vooral ongeloof heersen.

Voor mij is het een dilemma. Ga ik daar uiting aan geven of mijn mond houden? Om twee uur 's nachts schrijf ik dit stuk dan toch, want dit knaagt te veel aan me.

Een groot pluspunt van het nieuwe college is dat het voornamelijk bestaat uit vrouwen. Daar ben ik enorm blij mee. Dat vervolgens het uit acht personen bestaande college maar een vrouw kent die haar wortels elders heeft liggen, is een zware tegenvaller in een stad die voor de helft uit mensen bestaat die hun wortels elders hebben liggen.

Bedenk dan ook nog eens dat in het nieuwe coalitieakkoord staat dat het belangrijk is dat 'de gemeentelijke overheid een afspiegeling is van de Amsterdamse diversiteit.'

Samen met partners wil de coalitie streefcijfers instellen. Begin dan alsjeblieft bij jezelf. Hoe kun je geloofwaardig zijn als je het zelf niet eens durft? Waar zijn de mindervaliden? Waar is de seksuele diversiteit?

Ik weet dat Sharon Dijksma goed is, maar moest ze echt overgevlogen worden uit Enschede (haar thuis) en Den Haag (Tweede Kamer, daar is ze nu gekozen lid van)?

We hebben zat Amsterdammers die ook kwalitatief goed zijn.

Tanja Jadnanansing of Amma Asante bijvoorbeeld, hebben ook in de Tweede Kamer gezeten. Of Muriël Dalgliesh, de voorzitter van stadsdeel Zuidoost.

Allemaal vrouwen die Amsterdam goed kennen, en met wie het college een betere afspiegeling van de bevolking in de stad zou zijn ­geweest.

Het gaat om het principe
Door naar de stadsdelen. Het bestuurlijke stelsel is gewijzigd. Leden van het dagelijks bestuur worden tegenwoordig door het college gekozen, niet meer door de gekozen stadsdeelcommissieleden.

Nieuw-West springt in het oog met Emre Ünver als stadsdeelvoorzitter. Nog ­altijd PvdA-lid, maar in deze functie afgezant van Groenlinks (dat wordt trouwens nog wat met heikele kwesties als betaald parkeren in Nieuw-West: Groenlinks is absoluut voor, de PvdA is tegen). Ik mag Emre als persoon.

Ook Erik Bobeldijk (SP) en Ronald Mauer (D66) zijn toffe kerels, waar ik jarenlang fijn mee heb samengewerkt. Het moge duidelijk zijn: het gaat mij niet om de personen, maar om het principe.

Denk is de grootste partij in Nieuw-West en niet één persoon van die partij mag aanschuiven in het dagelijks bestuur. Ik vind het een ­regelrechte schoffering van de stemmers en de democratie.

Het was niet meer dan eerlijk geweest om recht te doen aan de uitslag en Denk ook een plekje te geven in het bestuur, nu Nieuw-West overduidelijk een keuze heeft gemaakt.

Münire Manisa is voormalig lid van de ­bestuurscommissie in Nieuw-West, zegde in 2017 haar lidmaatschap van de PvdA op. Beeld -
Münire Manisa is voormalig lid van de ­bestuurscommissie in Nieuw-West, zegde in 2017 haar lidmaatschap van de PvdA op.Beeld -

Waren het niet GroenLinks en de PvdA die het nieuwe bestuurlijke stelsel maar niks vonden, omdat de 'tegenmacht' uit het stelsel zou worden gehaald?

Dit was de uitgelezen kans geweest voor beide partijen om deze tegenmacht, die eerlijk is gekozen door de stemmers, zijn verdiende plek te geven. Ongeacht je mening over de betreffende partij.

Vertrouwen in de democratie
Als we verkiezingen houden, dienen we ook de uitslag te respecteren en ernaar te handelen. Democratie en recht gaan immers niet over ­onze ego's en emoties.

GroenLinks stelde eerder dat het vertrouwen in de democratie werd ondermijnd door het nieuwe bestuurlijke stelsel. Ze had gelijk. Wat de partij niet besefte, is dat ze heeft meegewerkt aan de verdere ondermijning door constructies te bedenken om de tegenmacht koste wat kost buiten het dagelijks bestuur te houden.

Stedelijk mag er een keuze gemaakt zijn; in Nieuw-West is duidelijk een andere keuze ­gemaakt.

Geef het juiste voorbeeld door te bewijzen dat stemmen er wel degelijk toe doen en dat er iets mee wordt gedaan. Anders zijn we simpelweg geen haar beter dan al die landen die we bij voortduring de les lezen.

Deze partijen zijn ­amper begonnen met besturen en geven nu al twee keer het verkeerde voorbeeld. Dit belooft nog wat.

Lees alles over het coalitieakkoord in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden