Plus

De strijd tegen het machtige old boys network in Bloemendaal

Een ruzie over het landgoed Elswoutshoek stortte het bestuur van Bloemendaal in een crisis. In Niet Ons Soort Mensen doet Rob Slewe verslag van zijn strijd tegen het machtige old boys network in het villadorp.

Patrick Meershoek
Rob Slewe voor Elswoutshoek: 'Al die tegenwerking. Ik heb spijt dat we het landgoed hebben gekocht.' Beeld Rink Hof
Rob Slewe voor Elswoutshoek: 'Al die tegenwerking. Ik heb spijt dat we het landgoed hebben gekocht.'Beeld Rink Hof

Gelukkig maakte Ajax een paar moeizame jaren door. Een ideale uitlaatklep voor de gefrustreerde seizoenkaarthouder, zegt Rob Slewe lachend.

"Daar kon ik alle emoties kwijt. Ik heb dit boek ook niet geschreven om mijn hart te luchten. Ik wilde het hele verhaal nog eens goed uit de doeken doen, ook voor de mensen die zich afvragen wat er toch allemaal aan de hand is in Bloemendaal. Er zijn heel nare verhalen over ons rondgestrooid. Ik voelde een sterke behoefte onze kant van het verhaal te doen."

Landgoed Elswoutshoek
Dat verhaal begint met de aankoop van het landgoed Elswoutshoek in 2009 door de Amsterdamse broers Hans en Rob Slewe. Hans is eigenaar van het strandpaviljoen Parnassia in Bloemendaal aan Zee, Rob heeft een bedrijf dat decoratieve gebruiksvoorwerpen maakt.

De broers maken samen met gerenommeerde architecten en ontwerpers plannen om het sterk verwaarloosde landgoed in oude luister te herstellen, en stappen daarmee naar de gemeente voor de benodigde vergunningen.

Dan beginnen de problemen. Anders dan verwacht reageert de gemeente traag en weinig behulpzaam. Het duurt twee jaar voor het licht op groen wordt gezet voor de reparatie van het dak van de villa op het terrein. De vergunning voor een paardenbak laat zes jaar op zich wachten.

Het juiste netwerk
Opmerkelijk, want een eigenaar van een belendend landgoed blijkt in korte tijd wel zo'n paardenbak te kunnen aanleggen, zonder dat er een haan naar kraait. Het verschil, schrijft Slewe in zijn boek, zit hem in de aansluiting op het juiste netwerk.

Achteraf hebben de broers een verkeerde start in Bloemendaal gemaakt, zegt Slewe. "De heersende macht in het dorp had liever gezien dat het landgoed aan Staatsbosbeheer was verkocht. Wij verstoorden dat plan."

De persoonlijke verhoudingen kregen een knauw toen de broers bezoek kregen van de fractievoorzitter van de VVD die hen als privépersoon een zakelijk voorstel deed. "Wij zijn daar niet op ingegaan. Vanaf dat moment heeft de VVD enorm veel energie gestoken in het dwarsbomen van onze plannen voor Elswoutshoek."

Vrijmetselarij
Een tegenstander van formaat. Zoals de PvdA lang de boel in Amsterdam bestierde, zo is de VVD heer en meester in het miljonairsdorp. De fractie in de gemeenteraad is een instrument van een machtig bolwerk dat zich uitstrekt tot de golfclub, hockeyclub, rotary en de vrijmetselarij, zoals waarnemend burgemeester Aaltje Emmens-Knol vorig jaar juli noteerde in een vernietigend rapport over de bestuurscultuur in Bloemendaal. Twee maanden later stapte ze op, moe van alle ruzie en gedoe.

Emmens-Knol is niet het eerste slachtoffer van de affaire-Elswoutshoek. Haar voorganger Ruud Nederveen nam in januari 2015 afscheid, kort voor een motie van wantrouwen aan zijn adres leek te worden aangenomen.

Slewe noemt Nederveen een zetbaas van het old boys network. "Hij is zelf van eenvoudige komaf, maar wil dolgraag bij de elite horen." De woede van Slewe is begrijpelijk: de burgemeester gaf indertijd opdracht gesprekken met de broers op het gemeentehuis in het geheim op te nemen en beschuldigde hen van intimidatie en fysieke bedreiging van ambtenaren.

Stevig taalgebruik
Ten onrechte, blijkt ook uit het ambtsbericht dat de opvolger van Emmens-Knol, de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, begin deze maand aan de commissaris van de Koning stuurt.

"Het huidige college heeft het dossier bestudeerd en kwam tot de conclusie dat er sprake was van stevig en misschien niet alledaags taalgebruik, maar niet van dreigen en intimideren." Het college heeft daarom zijn excuses aangeboden aan de broers Slewe, en hoopt het boek Elswoutshoek binnen afzienbare tijd te kunnen sluiten.

Dat is ook de wens van de broers, zegt Rob Slewe. "Er ligt nu een plan op tafel voor de bouw van een tweede huis met bescheiden afmetingen. Daar staan wij helemaal achter. Ik hoop dat Schneiders de besluitvorming doet voordat hij weer vertrekt als waarnemer. De gemeenteraad zal een verklaring van geen bedenkingen moeten afgeven, en tot nog toe heeft de VVD zich daar steeds tegen verzet. Schneiders is zwaar genoeg om indruk te maken op de fractie. Een nieuwe burgemeester zal dat gezag weer moeten veroveren."

Rechtvaardigheidsgevoel
Of het boek met het gedetailleerde verslag van het conflict zal bijdragen aan de rust rond het dossier, weet Slewe niet. "Ik heb daar natuurlijk wel over nagedacht, maar het maakt me eerlijk gezegd ook niet zo vreselijk veel meer uit."

"Soms denk ik: het is een gevecht dat we niet kunnen winnen. Ik heb eerlijk gezegd spijt dat we Elswoutshoek hebben gekocht. Al die tegenwerking, al die problemen, al die verspilde energie. Tegelijkertijd heb ik last van een groot rechtvaardigheidsgevoel: het deugt gewoon niet zoals wij behandeld zijn."

Lees ook: Het Bloemendaalse moeras: waar ging het mis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden