De strijd om Tata Steel verhardt zich

De strijd om staalconcern Tata Steel, het voormalige Hoogovens, in Velsen-Noord verhardt zich. de lokale directie, vakbonden en ondernemingsraad staan lijnrecht tegenover het moederbedrijf die Tata wil fuseren met het Duitse ThyssenKrupp.

Herman Stil
De Hoogovens van Tata Steel Beeld anp
De Hoogovens van Tata SteelBeeld anp

Succesvol overleg, dat claimt de directie van Tata Steel Europa afgelopen maandag te hebben gevoerd met vakbonden en OR van de goedlopende Nederlandse tak, Hoogovens in IJmuiden. Maar er is geen overleg geweest, zegt Aad in 't Veld van FNV Metaal. "Ik weet niet met wie ze wel hebben gepraat, maar daar waren de Nederlandse vakbonden of de ondernemingsraad niet bij."

Hij noemt de mededeling, gedaan in een brief aan alle medewerkers, 'puur nepnieuws, bedoeld om de actie die we woensdag houden te ondergraven'. De bonden en or verwachten daar 1500 medewerkers van de staalfabrieken. "Dit is het begin. Hierna volgen hardere acties en stakingen." De bonden vrezen dat de samenvoeging, die naast 'IJmuiden' ook staalfabrieken in Engeland, Wales en Duitsland treft, ten koste zal gaan van duizenden banen.

Arbeidsplaatsen
Aan de kant van de beoogde fusiepartner, Thyssen Krupp is volgens FNV wel overleg geweest. "Daarbij zouden ook toezeggingen zijn gedaan over behoud van werkgelegenheid. Dat kan betekenen dat de klap aan de kant van Tata zal vallen.

FNV en CNV vrezen dat dan alleen al in Nederland tweeduizend arbeidsplaatsen op de tocht staan, die deels verplaatst zullen worden naar lagelonenlanden. Volgens Tatatopman Hans Fischer kunnen details simpelweg nog niet worden gegeven, omdat Tata en Thyssen Krupp nog bij elkaar in de boeken kijken. "Ik besef dat medewerkers en hun vertegenwoordigers meer willen weten en ook eerder geïnformeerd willen worden," schrijft hij.

"Maar we bevinden ons nog altijd in die fase van informatie verzamelen en de meeste informatie is vertrouwelijk om juridische redenen en vanwege concurrentiegevoeligheid."

Volgens FNV is het juist nu zaak in te grijpen. "De fusie trein dendert door en ondernemingsraad en vakbonden worden compleet buiten de deur gehouden. Wij eisen inspraak."

Op peil
De bonden eisen allereerst de garantie dat na de fusie de werkgelegenheid in Nederland tenminste tien jaar op peil blijft. "Zonder die garanties komt er geen fusie."

Bovendien moeten eerder door Tata toegezegde miljoeneninvesteringen in de fabrieken in Velsen-Noord onverkort doorgaan. Die investeringen, waarvan een deel al is omgezet in bouwwerkzaamheden, liggen momenteel stil, volgens FNV vanwege de fusiegesprekken.

"Tata Steel Nederland moet een zelfstandig staalbedrijf blijven, met een eigen directie en raad van commissarissen. die zelf kan beslissen hoe de winst die hier nog wel wordt gemaakt, het beste geïnvesteerd kan worden. De landelijke directie van Tata Steel Nederland liet in oktober al weten de zorgen van de Ondernemingsraad - die overeenkomen met die van de vakbonden, te delen. In een verklaring stelde de directie zich ernstige zorgen te maken over de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden