PlusAchtergrond

De Stopera is verdeeld: lachgas verbieden, of even afwachten?

De wens van burgemeester Femke Halsema om de verkoop van lachgas hard aan te pakken, zorgt vooral bij de conservatieve oppositie voor applaus. Coalitiepartij D66 is bang dat het middel verbannen wordt.

Gebruikers van lachgas op het Rembrandtplein. Beeld Amaury Miller
Gebruikers van lachgas op het Rembrandtplein.Beeld Amaury Miller

“Ik ben hartstikke blij dat burgemeester Halsema de ernst van de situatie inziet”, zegt ChristenUnie-raadslid Don Ceder. Maandag kondigde Halsema maatregelen aan om de verkoop van lachgas in het nachtleven terug te dringen. Gewiekste ondernemers verkopen het gas, dat een korte roes veroorzaakt bij gebruikers, op straat vanuit een bakfiets en glippen als ‘koeriersdienst’ door de mazen van de wet. De politie staat machteloos.

Ferme taal

Samen met andere rechtse of conservatieve partijen, zoals de VVD en het CDA, strijdt Ceder al langer tegen het fenomeen lachgas, dat enorm populair is onder jongeren op festivals en in het nachtleven. Tot nu toe kregen zij weinig bijval uit het stadsbestuur.

Op 9 mei nog zei wethouder Simone Kukenheim (Zorg) dat ze voorlopig geen argumenten ziet om lachgas te verbieden. Ze wil eerst een grootschalig onderzoek van het Trimbosinstituut afwachten voordat zij met maatregelen komt. “Als dat aanleiding geeft tot ander beleid, ga ik dat vertellen,” zei Kukenheim in een debat op 9 mei. Maar op dit moment blijf ik bij de positie die ik heb.”

Die terughoudendheid staat haaks op de ferme taal van Halsema. Ze wil dat het kabinet het middel opneemt in de Geneesmiddelenwet zodat het gebruik ervan wettelijk gereguleerd kan worden. Ook laat ze onderzoeken of gebruik van lachgas kan worden verboden via de gemeentelijke regelgeving, de APV. Deze maatregelen zijn niet alleen beperkend voor verkopers, ze raken aan het gebruik van lachgas.

Recreatieve drug

Dat gaat verder dan Kukenheim eerder zei. “Het is verstandig dat de burgemeester onafhankelijk opereert ten opzichte van de wens van haar wethouders,” zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma. Ook Ceder telt zijn zegeningen. “Ik ben blij dat deze maatregelen er de facto voor zorgen dat het gebruik van lachgas verboden wordt.”

Maar of Halsema een meerderheid weet te vinden voor haar actie tegen lachgas, is de vraag. D66-raadslid Alexander Hammelburg trapt op de rem. “Ik snap dat Halsema een probleem in de uitgaansgebieden wil aanpakken, maar we gaan nu geen draconische maatregelen nemen die vooruitlopen op de discussie over lachgas als recreatieve drug,” zegt hij.

Coalitiepartij SP wil lachgas vooral terugdringen daar waar het voor overlast zorgt, maar het gebruik ervan vooralsnog niet criminaliseren. GroenLinks is eveneens minder stellig dan Halsema. “We weten nog veel te weinig van lachgas om het te verbieden, dan wel toe te staan,” zegt raadslid Imane Nadif. “Het is nu volledig ongereguleerd, op welke manieren het wel gebruikt kan worden moet onderzocht worden.”

Met die wens van de coalitie zal Halsema rekening moeten houden.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Meer klachten na inhaleren lachgas

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas bij personen van 13 jaar en ouder neemt snel toe. Het aantal meldingen steeg van 13 in 2015 naar 54 in 2018. In de eerste helft van 2019 werden 67 gezondheidsklachten gemeld.

Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht, in zijn jaaroverzicht over 2018. Veel voorkomende klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kwamen er ook meldingen over pijn op de borst, verminderd zicht, verwardheid en angst.

Diverse gebruikers hadden last van tintelingen of een verdoofd gevoel in de armen en/of benen. Die klachten kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B12. Dat tekort kan ontstaan door het overmatig gebruik van lachgas.

Het NVIC is de nationale vraagbaak voor huisartsen, medisch specialisten en andere hulpverleners bij acute vergiftigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden