Plus

De stijl van Zuidoost onderzocht

Carmen Hogg (33) is stijlantropoloog en onderzocht de stijl van Zuidoost. 'Mensen kleden zich hier veel uitgesprokener.'

Deelnemer aan Carmen Hoggs onderzoek naar de kledingstijl van inwoners van Zuidoost Beeld Les Adu
Deelnemer aan Carmen Hoggs onderzoek naar de kledingstijl van inwoners van ZuidoostBeeld Les Adu

Voor een fotoserie en een documentaire trok Carmen Hogg door Zuidoost om de bewoners aan de tand te voelen over hun kledingkeuzes. Hogg is 'stijlantropoloog'. Na haar studie antropologie aan de VU is ze zich voornamelijk gaan concentreren op de betekenis van kleding.

Ze is er heilig van overtuigd dat kleren veel meer zijn dan iets om je warm of bedekt te houden.

"Met je stijl druk je je identiteit uit, laat je zien wie je bent. Ik vind het heel interessant dat mensen via stijl willen uitdragen hoe ze willen worden gezien. Ik onderzoek hoe dat werkt, interview mensen over hun stijl en publiceer er artikelen over."

Negen inwoners van Zuidoost, die ze scoutte op straat, vertellen in haar documentaire over hun kleren, haardracht en accessoires.

null Beeld Les Adu
Beeld Les Adu

Hogg woonde en werkte jarenlang in Zuidoost en vindt dat de bewoners van dit stadsdeel zich over het algemeen veel uitgesprokener en creatiever kleden dan de rest van de Amsterdammers.

"Dat wilde ik vieren, in het kader van het 50-jarig bestaan van de Bijlmer. Ik vind dat veel mensen in de stad erg op elkaar lijken, qua kledingkeuzes. Iedereen loopt de Kalverstraat in en koopt dezelfde items, om ze al weer snel weg te gooien."

Jaren negentig
In Zuidoost gaat dat anders, wil Hogg maar zeggen. In de documentaire spreekt ze bijvoorbeeld Melody Moon aan, een vrouw met grote hoops, oorringen.

"Ik ben dan ­benieuwd wanneer ze die is gaan dragen, wat die oorringen ooit betekenden, en wat ze voor haar betekenen. Zo onderzoek ik allerlei contexten van een kledingstuk."

Moon draagt verder een tuinbroek van spijkerstof van Karl Kani, een merk dat erg in trek was in de jaren negentig. "Ik ben echt een nineties baby," zegt ze in de film.

null Beeld Les Adu
Beeld Les Adu

Niet alleen spreekt het ontwerp van de kleren haar aan, ze meent ook dat liefhebbers van die kleding te onderscheiden zijn qua aard.

"Als je een nineties baby bent, ben je wat mellower, wat kalmer en rustiger. De jongeren van tegenwoordig - nu klink ik vet oud! - zijn aan het gaan, gaan, gaan."

Ook Gwen Artist en Jimmy Perré drukken hun persoonlijkheid duidelijk uit met hun kleren. Ze stemmen de kleuren elke dag op elkaar af, bijvoorbeeld zwart, wit, oranje en groen - de kleuren van de Surinaamse vlag.

Artist draagt graag sieraden gemaakt van natuurlijke producten, Perré een pet met een print van een indiaan erop. Artist: "We dragen elke dag iets inheems. Native pride; inheemse trots. Daar staan we voor."

Navelcoltrui
Hogg spotte in Zuidoost ook Levi Gijsbertha, die vertelt dat hij een trotse drager is van een afro. "Het is een sterk statement; het staat voor acceptatie van jezelf. Ik ben comfortabel met mijn haar en ga all out; ik laat het niet contouren of bijwerken, het groeit gewoon zoals het is."

Hogg is zich trouwens ook erg bewust van haar eigen stijl. In de film draagt ze een navelcoltrui met rok, gemaakt van stof met het logo van het Franse luxemerk Louis Vuitton erop. Wat zegt dat over haar?

"Het is geen echte Louis Vuitton, hoor. Ik heb de stof ­gekocht op de Noordermarkt en de rok en top door mijn kleermaker in elkaar laten zetten. Ik probeer met die outfit uit te dragen dat we met een knipoog moeten kijken naar het dragen van dat soort dure merken, en de waarde die we daaraan hechten."

"Daarbij ben ik heel lang - 1.87 meter - en passen rokken mij normaal gesproken nooit. Deze past wel in mijn taille en valt over de knie. Zo is die rok een ­viering van mijn ­lichaam."

De documentaire De Stijl van Zuidoost is te bekijken op youtube.com/carmenpolitan. Tot eind oktober is de fotoreportage te zien in Imagine IC, in OBA Bijlmerplein 393.

null Beeld Les Adu
Beeld Les Adu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden