Plus

De stad roert zich: blijf af van de I amsterdam-letters

De weerstand tegen het weghalen van de I amsterdam-letters groeit. De slogan blijkt symbool te staan voor veel meer dan de negatieve gevolgen van het massatoerisme.

Ruben Koops
Toeristen bij de letters I amsterdam op het Museumplein Beeld ANP
Toeristen bij de letters I amsterdam op het MuseumpleinBeeld ANP

Toen maandagochtend een takelwagen bij de letters op het Museumplein verscheen, ontstond er even opwinding. Zou de gemeente de constructie meteen laten weghalen, om de tegenstanders de wind uit de zeilen te nemen?

Het bleek loos alarm: de hijskraan werd gebruikt om het logo van dancefestival ADE ertussen te passen.

Helemaal gek was die gedachte niet. Een halve week na de lancering van het plan de letters weg te halen roeren Amsterdammers zich. De stad is zich na bijna vijftien jaar aan de letters is gaan hechten.

Vooral de stelling van GroenLinks-raadslid Femke Roosma dat de slogan I amsterdam staat voor het dikke ik, kan op verontwaardiging rekenen.

Tv-cabaretier Arjen Lubach heeft zich bij de tegenstanders van verwijdering geschaard. Hij wees erop dat de letters vooral staan 'vóór het Rijksmuseum'.

De woede die de tegenstanders verenigt, bewijst het tegenovergestelde van wat Roosma beweert.

"Accepteer de iconische waarde van I amsterdam. Het is onze Eiffeltoren, wat je er verder ook van vindt," schreef Ad Poppelaars in een brief aan Het Parool.

Het logo van ADE wordt bij de letters geplaatst Beeld Laura Obdeijn
Het logo van ADE wordt bij de letters geplaatstBeeld Laura Obdeijn

Een peiling van Peil.nl toont aan dat dit sentiment breder leeft: 66 procent van de geënquêteerde Amsterdammers vindt het geen goed idee dat de letters verdwijnen.

De GroenLinkskiezers zijn verdeeld: 47 procent van de kiezers die bij de raadsverkiezingen GroenLinks gestemd hebben, is het er niet mee eens, 46 procent van Roosma's achterban steunt het weghalen. Online hebben al bijna 5000 mensen een petitie getekend om de letters te behouden.

Voor woensdag is er een wake aangekondigd bij de stellage. Een 'Comité voor Behoud Letters van het Museumplein' hoopt dat zo veel mogelijk fans van de letters zich daar verzamelen om een groepsfoto te maken.

Via een raadsadres wordt ook druk uitgeoefend op de coalitiepartijen om van het voorstel af te zien. Of dat lukt is de vraag.

Ook wethouder Udo Kock (toerisme) vindt dat de letters vooral symbool staan voor het overlastgevende massatoerisme, en beloofde ze binnen een paar weken weg te halen.

Udo Kock

Wethouder van Toerisme belooft de letters I amsterdam binnen enkele weken weg te halen

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden