Lezersbrief

‘De stad ombouwen tot terras? De openbare ruimte is niet van de horeca’

Erik Bouwer van Mokum Reclaimed vindt het bizar dat horecaondernemers in het centrum de hele stad om willen toveren tot terras.

Lege terrassen in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Lege terrassen in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

De Amsterdamse binnenstad is stiller en leger dan ooit. Iedereen beseft dat die verstilling horeca­ondernemers veel geld kost en horecamedewerkers hun baan. Iedereen die een beetje doordenkt ziet ook wat er aan deze stilte ten grondslag ligt: de economie van het centrum is gebouwd op de bezoeker als melkkoe.

Nu die bezoeker wegblijft, wil de Amsterdamse horeca de inwoners weer teruglokken naar het centrum. De strategie van de horecaondernemers geeft te denken: de gehele Amsterdamse binnenstad omtoveren in één groot terras. Diana van Laar (BIZ Zeedijk) stelt in Het Parool zonder blikken of blozen: “Alle pleinen kunnen functioneren als terras, zelfs de Dam.” Met als extraatje dat die terrassen ‘vrij toegankelijk’ zijn voor Amsterdammers.

Een bizar plan, want de horeca wil onze harten terugveroveren door nog meer in te pikken van datgene wat ze vóór de coronacrisis de Amsterdammers al hadden afgepakt: trottoirs, brughoofden, pleinen en parken. Daarbij geven de horecaonder­nemers – die in gesprek met de gemeente zijn – geen tijdslimiet aan.

Dus als het over een tijdje allemaal weer wat beter gaat, mogen de Amsterdammers zich weer opsluiten in hun huizen, vanwege de herrie en de overlast die veroorzaakt wordt door nóg meer bezoekers op nóg ­grotere terrassen. Zijn we nu alweer vergeten dat die ‘levendigheid’ ervoor heeft gezorgd dat grote groepen Amsterdammers het centrum hebben verlaten? En dat winkel- en woonruimte in het centrum on­betaalbaar zijn geworden?

Anders en minder

Menigeen vindt dat het zo langzamerhand tijd is geworden voor een ‘reset’ van onze economie. Minder vliegen, duurzame landbouw en energie, grote bedrijven die meer belasting betalen. Zo’n reset komt vooral neer op ‘anders’ en ‘minder’ en zeker niet op ‘meer van het oude’. De reflex die de Amsterdamse politiek en horeca nu vertonen, is dat horecaondernemers letterlijk nog meer ruimte moeten krijgen.

In de 1,5 metereconomie hebben Amsterdammers de schaarse openbare ruimte harder nodig dan ooit. Zeker als we deze toegankelijk willen houden voor iedereen, en niet alleen voor jonge en gezonde mensen. En zeker als we het centrum weer duurzaam leefbaar willen maken.

Erik Bouwer, namens Mokum Reclaimed

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden