Plus

De stad is speelplaats van diepgewortelde Albanese drugsbendes

De toevloed van Albanese criminelen in Amsterdam baart zorgen. De recherche arresteerde recent zestig verdachten in dure appartementen, met drugs en pakken geld. De politie en de gemeente hopen met een reeks acties de kennelijke  aantrekkingskracht te beperken.

Paul Vugts
De 1,4 miljoen euro die de ­politie vond in een ruimte ­onder het ­reservewiel van een Saab van een Albanees in Nieuw-West Beeld Politie
De 1,4 miljoen euro die de ­politie vond in een ruimte ­onder het ­reservewiel van een Saab van een Albanees in Nieuw-WestBeeld Politie

De geschiedenis herhaalt zich keer op keer, sinds twee teams van de Amsterdamse recherche vanaf het voorjaar een reeks onderzoeken doen naar Albanese drugshandelaars. In luxe appartementen verspreid over de stad verblijven criminele Albanezen die daar nooit staan ingeschreven.

Ze hebben het pand gehuurd van dubieuze woningbemiddelaars - onder wie een Roemeen. Soms staan als huurders Albanese of Roemeense vrouwen genoteerd, een enkele keer de Roemeen zelf: in een appartement in de Eastonstraat in Nieuw-West, met zicht over de Sloterplas.

Tweeduizend euro huur
De maandelijkse huur voor de fraaie woningen is zonder uitzondering fors en overstijgt soms de tweeduizend euro. De kennelijke onderduikadressen liggen meestal aan de Zuidas, in Buitenveldert of het centrum, of in de betere complexen in Amsterdam-Noord.

In de woningen treft de recherche tijdens invallen kilo's tot tientallen kilo's cocaïne van doorgaans goede kwaliteit; soms ook forse partijen heroïne en hasj; tienduizenden euro's aan contanten, machines waarmee drugs worden verpakt, gestolen spullen, administraties en de Albanezen zelf.

Vuurwapens, soms automatische, maken het beeld compleet: ook dit is weer een uitvalsbasis voor drugshandel.

Dienstverleners
Het zijn op zichzelf geen duizelingwekkende drugsvangsten, maar het patroon baart zorgen: Albanese drugsbendes hebben in de stad stevig de voeten aan de grond. Traditioneel doen Albanese criminelen veel zaken met de Italiaanse maffia, niet verwonderlijk gezien de geografie. Veel Albanezen met discutabele motieven komen via Italië naar noordwestelijk Europa.

Politie, justitie en gemeente hopen behalve de Albanese criminelen zelf vooral ook hun dienstverleners aan te pakken. De verhuurders van de appartementen, op de eerste plaats, die fungeerden als luxueuze schuilplaatsen.

Gedurende de parallelle onderzoeken doen de twee rechercheteams geregeld bijzondere vondsten.

Sporttas met cocaïne

Het begint in februari van dit jaar. Dan pakt de recherche honderd kilo cocaïne na een tip dat criminelen in Amsterdam een levering komen aannemen van een Colombiaanse tussenpersoon, om de drugs per auto naar Zuid-Europa te brengen.

In het onderzoek onder de codenaam 13Draad pikt een observatieteam een verdachte op van Schiphol en volgt zijn taxi naar een huis in de Govert Flinckstraat in De Pijp, waar de Colombiaan verblijft.

De Aalsmeerder Stan B., ooit een Ajaxtalent, blijkt de twee te ontmoeten. Het observatieteam volgt de hoofdpersonen en ziet Stan B. een sporttas naar het appartement aan de Govert Flinckstraat brengen met daarin - naar later zal blijken - vijftig kilo cocaïne.

Tijdens een tweede ritje pakt de politie hem op de Hemonylaan met nog vijftig kilo in zijn auto. Stan B. blijkt voor anonieme derden exclusieve appartementen te regelen met huren tot boven de tweeduizend euro, ook aan de Zuidas, in de binnenstad en in Buitenveldert. De rechtbank legt alle verdachten vier jaar cel op.

In appartementen die Stan B. regelde, blijken Albanese criminelen te verblijven.

Naar hen begint de recherche een groot vervolgonderzoek als in maart wordt besloten dat twee teams zich een tijd specifiek gaan richten op de Albanese onderwereld die vooral in Amsterdam, maar ook wel in andere grote steden al een tijdje in opkomst lijkt.

Een regulier rechercheteam en een financieel-economisch team gaan tegelijkertijd onderzoek doen. Die onderzoeken leiden tot een reeks invallen en doorzoekingen.

Geld in reservewiel
Zo houden agenten op 12 augustus op de Bor­neo­laan een 32-jarige Albanese bestuurder van een Saab aan. Eerst vinden ze weinig bijzonders, maar als de in het zoeken naar papiergeld gespecialiseerde speurhond de auto besnuffelt, vindt die een kleine 1,4 miljoen euro in een ingenieus verborgen ruimte onder het reservewiel.

In een woning aan de Alpert van Metzhof in Nieuw-West treft de recherche een vuurwapen, een boksbeugel, twee messen en veertigduizend euro aan contanten. In de woning arresteert de politie een jonge vrouw. Een man rent met dertien kilo cocaïne weg, maar kan al snel worden aangehouden.

Een van de luxe woningen waar Albanezen zich schuil ­hielden, met drugs, wordt dichtgetimmerd op last van de burgemeester Beeld Amaury Miller
Een van de luxe woningen waar Albanezen zich schuil ­hielden, met drugs, wordt dichtgetimmerd op last van de burgemeesterBeeld Amaury Miller

Op een ander moment onderzoeken rechercheurs de garage naast een riant woonhuis in Badhoevedorp waar drugs worden verstopt in bijvoorbeeld wielkasten van auto's.

In de auto van de voornoemde Roemeen die kennelijk woningen voor in elk geval een deel van de Albanese criminelen regelt, vindt het algemene rechercheteam onder veel meer 24 briefjes van 500 euro.

Op het adres waar de Roemeen staat ingeschreven, ziet het observatieteam een Albanees; vier of vijf andere adressen zijn eveneens rechtstreeks in relatie tot Albanese verdachten te brengen; een derde van de woningen staat formeel leeg en andere staan op naam van Roemenen die daar niet verblijven.

De recherche besluit in overleg met justitie op veertien adressen binnen te vallen. Eerst een woning aan Het Laagt in Noord, waar de politie op 22 augustus binnenvalt. Het lijkt wel een supermarkt voor drugs. Keurig gerangschikt liggen er pakketten harddrugs met daarin verschillende stempels, kennelijk bedoeld voor de verdere distributie naar verschillende afnemers.

In totaal gaat het om twintig kilo cocaïne, twintig kilo heroïne en twintig kilo hasj. Plus, ook hier weer, groot geld: ongeveer vijftigduizend euro aan contanten zitten verstopt in verborgen ruimtes.
Op een grote 'actiedag', donderdag 25 augustus, volgen twaalf woningen, daags daarna nog één.

Vuurwapens
In sommige gevallen gaat een arrestatieteam voorop omdat in de panden mogelijk vuurwapens aanwezig zijn. Eén pand blijkt net gereed gemaakt voor verhuur, compleet met een brochure op tafel, op alle andere adressen treffen de 'zoekploegen' Albanezen die daar niet staan ingeschreven, plus kilo's harddrugs - vooral weer cocaïne.

In luxe panden aan de Silodam, aan 't IJ, en aan de Admiralengracht in De Baarsjes treffen de rechercheurs verpakkingsmiddelen en een sealapparaat, restanten van cocaïne en, verstopt in de droger en het afvoerkanaal van de afzuigkap, tienduizenden euro's.

In een woning aan Bovenover in Noord ligt zeven kilo cocaïne en heroïne. Kort na de invallen sluit de gemeente een deel van woningen.
Hoofd Olivier Dutilh van de regionale recherche hecht grote waarde aan de samenwerking met het stadsbestuur, (vooral) ook om te bewerkstelligen dat de posities van gearresteerde Albanezen niet onmiddellijk weer worden ingenomen.

"Gezamenlijk willen we het consequente gebruik van dit type woningen door criminelen de kop indrukken, omdat zij daar in de anonimiteit schuilen. Door ook hun faciliteerders te bestrijden en woningen dicht te timmeren, vergroten we onze operationele slagkracht," zegt Dutilh. "Waarom heel ingewikkelde, langdurige onderzoeken als we op deze manier snel klappen kunnen uitdelen?"

Amsterdam toneel van geweld en van internationale drugshandel

In december vorig jaar werden voor Italiaans restaurant Scottadito op de Amstelveenseweg in Zuid twee Albanezen van 23 en 28 jaar in hun hoofden geschoten. Ze overleefden met veel geluk. Eén slachtoffer bleek door Italië te worden gezocht wegens de handel in harddrugs en is overgeleverd. De schutters, die richting het Vondelpark waren gevlucht, zijn nooit gepakt.

In mei van dit jaar veroordeelde de rechtbank Albanees Aleksander K. tot één jaar cel voor het witwassen van vermoedelijke drugswinsten in Amsterdam. Hij was met twee anderen gepakt na een tip van de Britse autoriteiten. K. zou vanuit Nederland drugs naar het Verenigd Koninkrijk smokkelen en geld terug. Afgeluisterde telefoontjes leken het geschetste beeld te bevestigen.

Eind 2015, begin 2016 zagen observatieteams K. en zijn landgenoten met tassen slepen - ook van en naar een auto waarin achter de achterbank een verborgen compartiment zat.

Tijdens invallen in woningen op Park de Meer, op de Bos en Lommerweg en aan de Herengracht trof de politie ruim 392.000 euro, 110.000 Britse ponden, een bol cocaïne, vacumeermachines, een geldtelmachine en een pistool aan, plus notitieboekjes die een administratie leken te bevatten.

Aleksander K., in zijn thuisland in het verleden lid van de Republikeinse Garde, gaf tijdens zijn strafzaak toe dat hij geld moest bewaken, maar zei niet te hebben geweten dat het 'smerig geld' was. Hij dacht eerder aan belastingontduiking.

De medeverdachten van Aleksander K., die in lange monologen hadden ontkend dat ze wisten van het misdaadgeld, werden vrijgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden