Plus

De stad hapert door een tekort aan personeel

De intensive care van het VUmc is vanaf dinsdag dicht voor kinderen. Er is geen personeel. Ook andere sectoren staat het water aan de lippen.

Vera Spaans
De intensive care van het VUmc is vanaf dinsdag dicht voor kinderen. Beeld anp
De intensive care van het VUmc is vanaf dinsdag dicht voor kinderen.Beeld anp

De krantenkoppen van zomaar een week in Amsterdam. Er zijn 315 leerkrachten te weinig in het basisonderwijs, bijna 8000 leerlingen weten nog niet wie ze volgend jaar als juf of meester krijgen. Ambulanceritten zijn steeds vaker laat doordat de schaarse ziekenverzorgers liever in het ziekenhuis werken dan op de ziekenwagen.

En vanaf dinsdag worden er zelfs geen kinderen meer opgenomen op de intensive care van het VUmc, omdat er te weinig gespecialiseerd verpleegkundig personeel is. Ze kunnen nog net wel terecht op de spoedeisende hulp, maar moeten daarna naar bijvoorbeeld het AMC als ze intensieve zorg nodig hebben.

Wat gaat er mis?
Vertrekkend gemeentesecretaris Arjan van Gils sprak vorige week zijn zorg nog uit: "Lukt het Amsterdam de vitale functies overeind te houden, zoals zorg, politie en onderwijs?"

We zijn hardleers, zegt Ton Wilthagen, hoog­leraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens de crisis heeft de overheid veel bezuinigd "In 2013 was de grootste instroom bij het UWV afkomstig uit de zorg," zegt Wilthagen. "Onbegrijpelijk: ook toen al was duidelijk dat we die mensen met de groeiende vergrijzing niet konden missen."

De mensen die in de zorg bleven werken, kregen te maken met groeiende werkdruk, stopwatchzorg - niet echt een imagoversneller. Studenten keken wel uit om voor dat vak te kiezen.

Voor het onderwijs geldt hetzelfde. Door vergrijzing is er een personeelstekort, de achterblijvers gaan gebukt onder werkdruk. Het resultaat: het vak werd steeds onaantrekkelijker.

Dat het onderwijs en de zorg nu iets terug willen zien nu het economisch beter gaat, vindt Wilthagen niet verbazend.

Leiden UMC protesteerde maandag, dinsdag houdt het UMC Utrecht stiptheidsacties 'voor meer waardering en respect in een goede cao'. Ook de politie voert actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

Stilzitten
Wilthagens analyse: wij zijn niet zuinig genoeg op onze mensen. Hij trekt de vergelijking met voetbal: "Mensen die bij ons hun baan verliezen, zetten we op de bank. Als we ze later weer nodig hebben, zijn ze niet in vorm. Dat is dan niet zo gek natuurlijk. In Nederland investeren wij veel minder dan in de ons omringende landen in mensen die niet aan het werk zijn. Bij ons moeten ze stilzitten, ze moeten zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt."

De snelste oplossing? Je zou, denkt Wilthagen, werknemers kunnen vragen meer uren te gaan werken.

Gemiddeld werken vrouwen in Nederland 26 uur per week, als ze er vier uur bij zouden nemen, was het probleem al aanzienlijk geslonken. "Dat vergt een campagne, en investeringen in kinderopvang - ook al zo'n sector waarop is bezuinigd."

Ook zou je kunnen kijken naar personeel uit het buitenland: Spanje, Portugal, Oost-Europa. "Je moet natuurlijk uitkijken voor een braindrain," zegt Wilthagen. "Je moet geen mensen weghalen uit markten waar een tekort is. Zorg dat ze een paar jaar naar Amsterdam komen, laat ze hier bijleren en dan verrijkt terugkeren naar hun eigen land."

En: bied zijinstromers leer-werktrajecten aan, zodat ze direct aan de slag kunnen en geschoold worden voor hun nieuwe vak.

26

Vrouwen in Nederland werken gemiddeld 26 uur. Als je hun zou vragen vier uur meer te werken, zou dat het personeelstekort aanzienlijk terugdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden