Plus

De Staatskrant staat alweer op omvallen

En weer luidt buurtkrant de Staatskrant de noodklok. Het geld is op, al sinds vorig jaar zomer werkt de hele redactie onbezoldigd. Als er niet snel een oplossing komt, is het na de editie die donderdag verschijnt afgelopen.

Cover van waarschijnlijk de laatste Staatskrant Beeld Staatskrant

'Wat vond u van de Staatskrant?' luidt de kop boven een artikel in de laatste editie van de buurtkrant die verschijnt in de Staatsliedenbuurt, de Hugo de Grootbuurt, de Frederik Hendrikbuurt, de Spaarndammerbuurt, de Zeeheldenbuurt en Silodam/Houthavens.

In het stuk worden buurtbewoners gevraagd of ze het erg vinden dat deze editie wellicht de laatste is die ooit zal verschijnen. Collectief antwoord: absoluut.

Fonds
De Staatskrant heeft geen geld meer om de krant te maken. Alle eindjes zijn aan elkaar geknoopt, medewerkers krijgen sinds vorig jaar zomer geen vergoeding meer en de drukker heeft een korting gegeven, maar het houdt een keer op. Hoofdredacteur Mark Ubbink drong bij wethouder Kajsa Ollongren (Media) nog aan op een fonds voor buurtkranten maar vond geen gehoor.

Uit een brief die Ollongren deelde met de gemeenteraad blijkt dat West het enige stadsdeel is dat de subsidiekraan voor lokale media volledig heeft dichtgedraaid. In de meeste stadsdelen wordt vanuit budgetten voor welzijn en buurtgebonden initiatieven buurtkranten subsidie verleend, maar niet in West. Ubbink: "Bewonerskrant Oud-West is daardoor al ter ziele gegaan."

Eenmalige bijdrage
In 2013 werd de Staatskrant, die tien keer per jaar in een oplage van negentienduizend verschijnt, al eens gered door een eenmalige bijdrage uit een buurtmediafonds dat werd opgezet op initiatief van toenmalig GroenLinks deelraadslid Rutger Groot Wassink. De krant geeft zo'n veertigduizend euro per jaar uit aan druk- en bezorgkosten. Alle overige kosten moeten op dit moment worden gedekt uit advertentie-inkomsten, maar dat lukt niet.

In de bestuurscommissievergadering van dinsdagavond diende Jelle de Graaf namens de Piratenpartij nog een motie in om de Staatskrant in elk geval in september en november tegemoet te komen. Hij noemde de Staatskrant, bezig aan zijn 45ste jaargang, een medium dat de lokale politiek op een goede manier controleert.

Dagelijks bestuurder Jeroen van Berkel (PvdA): "In 2013 is de subsidie beëindigd en is er een buurtmediafonds opgezet om lokale media te professionaliseren. Daar heeft de Staatskrant gebruik van gemaakt, maar die professionaliseringsslag is nooit gemaakt." De motie van de Piratenpartij werd verworpen.

Geen alternatief
Hoofdredacteur Ubbink is teleurgesteld. "Een buurtkrant is geen 'business' waarvoor je een winstgevend plan kunt maken." Hij blijft overtuigd van het belang van de krant. "Er is op zo'n hyperlokaal niveau geen alternatief voor journalistiek nieuws. De Westkrant, AT5 en Het Parool nemen soms wel iets mee, maar wij doen diepgravend werk dat door de buurt wordt gewaardeerd. Voor het stadsdeel zijn we soms lastig, omdat we ze niet naar de mond praten."

Wat het niet eenvoudiger maakt is dat Ubbinks beweringen over het bestaansrecht van de Staatskrant niet worden ondersteund door een breed opgezet lezersonderzoek. U raad het al: daar is geen geld voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden