PlusColumn

De SS-uitkering is een belediging

Theodor HolmanBeeld Wolff

Oud-SS'ers ­krijgen een uitkering van Duitsland omdat ze tijdens de oorlog gewond zijn geraakt. Dit werd onlangs ontdekt en de Duitse overheid ging onderzoeken of de SS'ers nog recht hadden op deze uitkering. Ja, hoor.

"Dat ze vrijwillig bij de SS gingen, is geen reden om de uitkering in te trekken," zegt Duitsland, "dat ligt anders als ze oorlogsmisdaden begingen."

Wat een vreemde redenering.

Wie in de oorlog bij de SS ging, trad in buitenlandse dienst, hij trad in het leger van de vijand. Die vijand bezette Nederland tegen onze wil in. Misschien hebben die SS'ers zelf geen mensen dood­geschoten of gemarteld, hun leger heeft dat wel gedaan.

Ik mag hopen dat de Nederlandse regering hier nog even over gaat spreken met de Duitsers. Het in dienst treden bij de vijand is volgens mij al een oorlogsmisdaad. Als het dat niet is, wat is het dan? Het is niet de politie of de brandweer bij wie je in dienst trad, het is de SS. Is het walgelijke antisemitisme waar de SS zich mee bezighield, niet een misdaad? SS'ers waren meedogenloos.

Het is uiterst merkwaardig dat de Duitsers zo'n lidmaatschap van de SS niet zien als een oorlogsmisdaad. Stel je voor dat gewonde IS-soldaten een uitkering van IS krijgen. En over hen zegt men: "Ze hebben geen misdaden begaan." Afgezien van het feit dat je dat niet zeker weet, ze hebben zich aangesloten bij een leger dat zich keer op keer tegen ons heeft gericht en ook daadwerkelijk tegen ons heeft gevochten.

Mochten ze gewond zijn dan hebben wij dat vermoedelijk toegebracht.
SS'ers horen geen uitkering te krijgen uit Duitsland. Ook al hebben ze niks gedaan. Die uitkering - dat ik dat nog moet uitleggen en schrijven - is een belediging. Het is een belediging omdat je er mee aangeeft dat die SS'ers eigenlijk geen straf ­verdienen.

Het vreemde is dat wanneer de Duitsers menen dat die oud-SS'ers een uitkering ­moeten krijgen, er iets van schuldgevoel moet zijn als die uitkering de SS'ers wordt onthouden. Terwijl het toch logischer zou zijn wanneer alle slachtoffers van de SS'ers een uitkering zouden krijgen van Duitsland. De Duitse regering is het er met ons over eens dat onze moraal door de oorlog is gevormd. We zouden door de Holocaust iets beter moeten weten wat goed en fout is.

Die SS'ers waren fout!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden