'Dé sportstad van het land'

AMSTERDAM - Amsterdam moet 'dé sportstad' van Nederland worden. Veel aandacht voor topsport moet zorgen voor verbroedering in de stad en Amsterdam internationaal aantrekkelijker maken.Dat zijn de hoofdlijnen van het plan waarmee wethouder Carolien Gehrels Amsterdam de komende vier jaar 'op weg naar olympisch niveau' wil helpen. Ze kwam gisteren met haar plan op een bijeenkomst over topsport en marketing.

Gehrels wil met ten minste acht bonden samenwerken op het gebied van topsport. Welke dat worden is nog niet bekend. Voor drie sporten moet een goede trainingsaccommodatie beschikbaar zijn.

Om talent meer kansen te geven moet er in Amsterdam een centrum komen waar sporters kunnen trainen en mogelijk ook kunnen wonen en studeren, en waar voor hun maaltijden wordt gezorgd. De opleiding en coaching moeten veel beter worden. Met trainingscentrum Papendal bij Arnhem van sportkoepel NOC*NSF moet Amsterdam de belangrijkste locatie worden voor het ontwikkelen van talent.

Amsterdam wil ook goede sier maken met sport. Sport moet de binding van bewoners met de stad versterken en een gevoel van trots kweken. Dat kan ook de steun voor het voornemen kandidaat voor de Olympische Spelen van 2028 te worden versterken. Gehrels is daar vóór. ''Ik vind dat we naar het IOC in Lausanne moeten gaan.''

'De marketingpower' van sport moet worden gebruikt, aldus het conceptplan. Dat moet de stad 'op de (inter)nationale kaart' zetten. Grote evenementen, zoals wereldkampioenschappen of Europese toernooien, moeten ook goed zijn voor 'de citymarketing'.

In de sportwereld werd het plan van Gehrels plan voorzichtig toegejuicht. Marcel Sturkenboom, directeur sport van NOC*NSF, zei dat de gemeente 'stappen verder' was, maar dat het in Rotterdam iets sneller ging. ''De gemeente moet het niet alleen zeggen, maar ook doen.''

Frank van de Wall Bake, een erkend deskundige op het gebied van sportmarketing, is bang dat Gehrels te vaak met haar kop tegen de muur zal lopen en haar plannen zal moeten bijstellen. Volgens hem wordt het belang van sport nog onvoldoende erkend. ''Het gaat om geld, en niet om mooie verhalen.''

Volgens Gehrels is het enthousiasme voor sport onder politici sterk gegroeid. ''Politici gingen er in het verleden niet zo voor.'' Ze wil ook het bedrijfsleven meer bij de sport betrekken.

Gehrels moet voor haar plannen, waarvan ze niet wilde zeggen hoeveel uitvoering ervan zal kosten, nog wel steun krijgen van haar collega's en de gemeenteraad. Op 31 maart zullen b. en w. erover spreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden