PlusColumn

De spits die niet scoort, is een invalide

Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Zie hem elke wedstrijd weer zijn stinkende best doen. Zwoegen, springen, harken. Aan werklust geen gebrek. Zie hem sleuren, gaten trekken, ballen kaatsen.

Maar vooral: zie hem hopen. En zie hem lijden.

De spits die maar niet scoort. Olivier Giroud.

Als er één iemand is die ik een doelpunt gun, is het Olivier Giroud. Hij doet zó zijn best, zo'n jongen gun je een fanta.

En hij kan het wel, hè! Vorig jaar won hij de Fifa Puskás Award voor het mooiste doelpunt (voor Arsenal tegen Crystal Palace: schitterend hakje achter zijn rug om).
Nu is hij de Raheem Sterling van Frankrijk.

De spits van Engeland scoorde voor het laatst in oktober 2015 voor Engeland. Hij stond dit WK (behalve tegen België, toen beide teams al geplaatst waren) steeds in de basis en wist het net niet te vinden.

Ook Giroud begon, behalve in de eerste wedstrijd tegen Australië, steeds in de basis en kwam in 465 WK-minuten nog niet tot scoren. Maar Giroud maakte op 28 mei in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland nog wel een doelpunt voor de Haantjes.

Giroud schoot in de halve finale ­tegen België op doel. Het schot werd geblokt. Corner. Uit de hoekschop kopte Umtiti Frankrijk op 1-0. Dichter bij een doelpunt is hij nog niet gekomen.

Ach, zie hem loeren, zie hem hopen op die ene kans. Dat bevrijdende doelpunt. Het doelpunt dat hij zo ­nodig heeft. Het doelpunt dat iedere spits die al lang niet gescoord heeft zo nodig heeft.

De spits die niet scoort, is een invalide.

Het doel wordt een onneembare vesting. De doelman de ergste kwelgeest. En dat magische vlak van 2,44 bij 7,32 meter een onzichtbare, ondoordringbare wand.

En dan gaat het knagen. Kan ik het nog wel? De voetbalschoenen worden nauwkeurig onderzocht, de teennagels nog eens bijgeknipt. De Fransen hebben speciaal voor Giroud een bekende voetzoolreflexmasseur laten invliegen.

En Giroud slaapt al drie weken met de WK-bal in bed.

De urenlange telefoongesprekken met zijn vrouw Jennifer, die hem maar moed blijft inspreken. "Uiteindelijk lukte het je ook vorig jaar die eend zo heerlijk knapperig te bakken, liefje, weet je nog wel?"

O, Olivier Giroud, schiet die eend erin tegen Kroatië!

Tijdens het WK voetbal schrijft Maarten Moll dagelijks een column over het WK, vanaf de zijlijn. Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden