De Spelen van China, Bolt en Phelps

PEKING - De grote winnaar van de Olympische Spelen is China. Het land eindigde niet alleen aan kop van het medailleklassement, maar bleek ook geweldig in het organiseren van een mega-evenement. Zoals bijna elke vier jaar gebeurt, werden de Spelen beschouwd als grootser, indrukwekkender en beter dan ooit.

Met honderd medailles, waarvan net iets meer dan de helft (51) goud, sloot het gastland de Olympische Spelen bijzonder succesvol af. Nooit was er de afgelopen zestien dagen sprake van dat de Verenigde Staten de vertrouwde eerste plaats in het medailleklassement zou innemen, daarvoor was het verschil van meet af aan te groot.

Niet dat de VS geen successen hadden, want de man van de Spelen was Michael Phelps, een pas 23-jarige zwemmer uit Baltimore. Hij deed wat ruim dertig jaar voor onmogelijk leek: het legendarische record van zijn landgenoot Mark Spitz verbeteren. Het totaal van zeven gouden plakken dat die zwemmer in 1972 in één olympisch toernooi verzamelde, werd door Phelps overtroffen met acht olympische titels. Hij is met veertien gouden medailles in totaal (zes uit Athene 2004) meteen de succesvolste olympiër ooit.

De acht van Phelps vormden bijna een kwart van de 36 gouden plakken die de VS dit evenement veroverden. Waar het in het zwembad goed ging, viel het bij het atletiek wat tegen. Daarvoor verantwoordelijk waren onder anderen de sprinters van Jamaica en met name Usain Bolt. Hij was de koning van het atletiektoernooi met overtuigende optredens op de 100 en 200 meter. In de finale van het koningsnummer liep hij niet eens vol door, hetgeen hem mogelijk een verdere verbetering van zijn eigen wereldrecord scheelde.

Op de dubbele afstand verbeterde hij de mondiale toptijd wel in de finale, tot 19,30. Ook op de estafette 4x 100 meter won Jamaica, met Bolt in de ploeg, in een wereldrecord. In het prachtige atletiekstadion, het Vogelnest, won Jamaica alle medailles die het eiland in Peking vergaarde: zes gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

In diezelfde arena speelde zich voor China een olympisch drama af rondom de nationale held Liu Xiang. De hordenloper was met basketballer Yao Ming het Chinese symbool van de Spelen. Van Liu Xiang werd goud verwacht, maar de atleet haakte bij de start van de series van de 110 meter horden af met een achillespeesblessure. Zijn huilende coach haalde later wereldwijd de televisiestations.

Wat beklijft van de Olympische Spelen in Peking zijn zeker de bijzonder fraaie accommodaties. Het Vogelnest was de blikvanger, maar ook bij voorbeeld de wielerbaan, het zwembad en de olympische haven in Qingdao waren architectonisch zeer geslaagd. Minpuntje waren de lege plekken die in sommige arena's te zien waren, terwijl wel alle kaartjes waren uitverkocht. De Chinezen losten dat overigens vaak slim op door vrijwilligers op de lege stoelen te zetten.

Bijzonder aan het olympische evenement waren de locaties van het zeilen en de hippische sportonderdelen. De paarden hadden hun basis in Hongkong, de zeilers in Qingdao, ver weg van Peking. Het transport tussen Peking en deze buitenlocaties was echter goed geregeld, zoals de Chinezen alle logistieke zaken goed voor elkaar hadden.

De mensenrechten, vooraf zo veel besproken, bleven tijdens de Olympische Spelen op de achtergrond. Geen opvallende daden van atleten, geen publicitaire rellen met grootschalige pro-Tibetdemonstraties. Slechts af en toe waren er berichten over arrestaties van betogers, maar tot teleurstelling van mensenrechtenorganisaties duwden de politieke en maatschappelijke kwesties de sport geen moment naar de achtergrond. Ook in dat opzicht was China de grote winnaar van zestien olympische dagen in Peking. (ANP)

Vuurwerk in de vorm van de olympische ringen bij de afsluiting van de spelen in Peking. Foto AP/Darron Cummings Beeld
Vuurwerk in de vorm van de olympische ringen bij de afsluiting van de spelen in Peking. Foto AP/Darron Cummings
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden