Column

De Speech

Obama. Tja, wat zal ik zeggen?
Was het historisch? Vast. Maar toch... Ik durf het bijna niet te bekennen, maar ik vond de Heilige Obama wat tegenvallen.

De Speech bijvoorbeeld. Daar had ik me heel erg op verheugd. En er zaten ook wel mooie zinnen in, maar... tja... beetje van de hak op de tak en niet zo mooi 'gezongen' als vroeger. Niet dat het vals was, maar hij klonk een beetje als een saxofonist in een jazzband die weet dat hij vandaag geen mooie solo's zal spelen.

Natuurlijk, veel idolate Nederlanders - John Leerdam, PvdA-backbencher, vertelde stoer in een krant dat hij elke morgen stiekem een beetje onaneert terwijl hij voor het portret van Obama staat; zulke idolate Nederlanders dus - verklaarden meteen dat ze het juist 'heel fijn' vonden dat hij 'presidentieel' was.

Somber, nuchter, dus 'presidentieel.' Een mindere prestatie leveren dan in je verkiezingsstrijd is dus 'presidentieel'. Het werd binnen een paar uur het nieuwe modewoord voor Obama.

Ik vond het een speech vol grote woorden die toch lichter dan lucht waren en wat leken op uiteenspattende luchtbellen. Hoop, Loyaliteit, De Schouders Eronder - die toon. Soms een mooie fuga als het om de rassenkwestie ging, maar al met al geen topvoorstelling. Drie sterren.

Hij was misschien te nerveus, wat je ook zag bij De Eed: hij wist het even niet.

In Amerika was men trouwens zeer over de inauguratierede te spreken. Amerikaanse kennissen vonden het een toespraak 'waar ze al hun hele leven op hadden gewacht, een deep christian speech.
'Jullie zitten ook in deep shit,' mailde ik terug.

Obama is sympathiek, maar het is een zwarte Camiel Eurlings: de ultieme CDA'er, rechts van het midden, wuivend naar links met de zekerheid van rechts in zijn rug.

Ik keek steeds naar CNN en pas om een uur of elf 's avonds zag ik iets werkelijk interessants: een CNN-website waarmee je foto's die met tienduizenden door willekeurige toeschouwers naar CNN waren gestuurd, bijna driedimensionaal kon laten bewegen. Obama was toen al kitsch geworden.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden