Column

De SP mikt op het sentiment van ontevredenheid

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

Met de deelname van het Forum voor Democratie aan de raadsverkiezingen rammelt het populisme ruim tien jaar na Leefbaar Amsterdam weer aan de poorten van het stadhuis. Maar in de aanloop naar 21 maart 2018 wordt steeds duidelijker dat ook de SP, die met twee wethouders meebestuurt, mikt op het sentiment van ontevredenheid.

Niet met dezelfde islamofobische ondertoon die het Haagse populisme van Geert Wilders kenmerkt, maar met een geniepiger onderbuikgevoel met als motto: 'Amsterdam is van ons'.

Dat bezoekers de binnenstad uit moeten, heeft de SP al langer tot speerpunt gemaakt. Ook de afkeer die de partij heeft van ­zakenbankiers en brievenbus-bv's op de Zuidas mag geen verrassing heten. De partij is zelfs bereid om diep in de buidel te tasten om de Zuidas te resocialiseren; zo dwong de SP vorig jaar af dat in het zakendistrict zeker 30 procent sociale woningbouw moet verrijzen.

Hierdoor loopt de stadsschatkist tientallen miljoenen euro's mis, waarmee elders honderden extra sociale huurwoningen gebouwd hadden kunnen worden.

Maar met de komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat vanwege de brexit Amsterdam heeft uitgekozen als nieuwe locatie, zette de SP een volgende stap. Europa, Den Haag, het stadhuis, iedereen was blij en trots dat een prestigieus instituut als het EMA en zijn 900 medewerkers in Amsterdam neerstrijken.

Iedereen, behalve SP-raadslid Erik Flentge. Die zei dat hij de komst van het EMA-personeel ziet als een potentiële bedreiging voor de stad. "Amsterdam is volgens velen al te druk en te duur. (...) Het almaar groeiend aantal bezoekers leidt tot grote overlast voor bewoners," somberde hij op 21 november.

Hij stelde direct daarop kritische schriftelijke vragen aan het college van b. en w. over de negatieve gevolgen bij de komst van het EMA. Ook de nieuwbouw die bij de Zuidas zal verrijzen voor het agentschap kon zijn goedkeuring niet wegdragen.

Waarom het instituut geen leegstaande kantoorruimte kon betrekken, vroeg Flentge het stadsbestuur.

Gemakshalve ging Flentge er maar even aan voorbij dat de ­gemeenteraad op 18 oktober al had ingestemd met de komst van een gloednieuw EMA-­kantoor op de Zuidas. Flentges eigen SP hield zich muisstil, toen de bestemmingsplanwijziging waarin het EMA expliciet stond genoemd, met hamerslag en algemene stemmen werd goedgekeurd.

Het gemor over het EMA door de SP is dus niet alleen hypocriet, het is ook zorgelijk.

Want het Europees Medicijnagentschap is de waakhond die ervoor zorgt dat 740 miljoen Europeanen veilig medicijnen kunnen gebruiken. Het is een kennis­instituut, waar mensen werken met hart voor de publieke zaak.

Mensen die misschien wel dubbel zoveel hadden kunnen verdienen bij farmaceutische bedrijven, maar ervoor kiezen om zich in te zetten voor de gemeenschap. Knappe koppen uit heel Europa, die graag bij Schiphol wonen, zodat ze makkelijk naar hun dierbaren kunnen vliegen.

Is Flentge vergeten dat EMA-medewerkers geen zakenbankiers zijn, of kan hem dat niks schelen?

Dat de landelijke SP onder leiding van Lilian 'Trump is verfrissend' Marijnissen vol inzet op de onderbuik van de kiezer, mag geen verrassing heten. Maar houd de lokale SP in de ­gaten voor het ontwakende Amsterdamse populisme.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden