Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De sociaaldemocratie is een politieke pizza geworden

Column

Ik stond in het stemhokje en dacht: zal ik toch maar niet op de PvdA stemmen?

Ik voorvoelde dat ze overal zwaar verlies zouden leiden, zoals ik ook voorvoelde dat GroenLinks flink ging winnen.

De PvdA zou verliezen aan Denk, zou verliezen aan Bij1 en zou verliezen aan GroenLinks. De underdog kan bij mij rekenen op een bak met water, een boterham en een dekentje om op te slapen.

Al die linkse partijen doen niets anders, en willen niets anders, dan wat de PvdA vroeger deed. De sociaaldemocratie is een politieke pizza geworden.

PvdA maakt zelf quattro stagioni. GroenLinks zo'n pizza met artisjokken en tomaten, Denk een Turkse pizza en Bij1 een pizza hawaï. Ik zie dus niet zo het verschil tussen GroenLinks en de PvdA.

Mijn oog viel op de SP. De SP is - laten we eerlijk zijn - ook een pizza. Moest ik daar niet op stemmen? Waren die ook niet klein? Ik was ervan overtuigd dat de SP met Aartje Vaartje Marijnissen zou winnen.

En in Amsterdam was de SP goed zichtbaar. Ik kon de straat niet uitlopen of ik zag een SP-pizza. Dus daar zou ik ook niet op stemmen. En wat betreft mijn politieke opvattingen ben ik het ernstig oneens geraakt met Karl Marx en Mao Zedong.

Toen ging mijn potlood naar Diederik Boomsma van het CDA. Ik heb al eens geschreven dat ik eigenlijk op hem wilde stemmen, maar dat ik dat niet kon, omdat ik het wijlen mijn ouders die in de ­hemel zijn niet kan aandoen op een christelijke partij te stemmen.

Een mens heeft zo zijn eigenaardigheden en van de drie K's (Kerk, Kroeg en Kapi­taal), waar je tegen moet zijn, heb ik er nog één over en laat dat nu de K van kerk zijn.

Ik ging stemmen - vlak voor de stemlokalen gingen sluiten - en ging naar huis. Televisiekijken. De ene pizza had gewonnen, de andere had verloren, en de nieuwe partijen mochten niet klagen.

Maar zou Amsterdam nu ­beter worden? Zouden die bloedgevaarlijke bakfietsen verboden worden? Ik denk het niet, want die zijn van al die GroenLinksouders.

Zouden de huizenprijzen gaan ­dalen? Dat is niet aan de politiek.

Zouden er meer huur­woningen komen, meer koopwoningen voor jongeren? Ach, dat wilden ondertussen alle partijen.

Ik zou vandaag wakker worden in het besef dat de echte veranderingen minder dan minimaal zijn.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Volg de verkiezingen

Volg de verkiezingenAmsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden