Plus

De soap continues, nu het bestuur van ASV De Dijk is opgestapt

Het voltallige bestuur van ASV De Dijk is opgestapt na bedreigingen en intimidatie. Het is de nieuwste aflevering in de soap waarin de club is verwikkeld na het vertrek van hoofdsponsor Heino Braspenning.

Curt Simons
ASV De Dijk tegen Ajax Beeld Pro Shots
ASV De Dijk tegen AjaxBeeld Pro Shots

Bij de politie is aangifte gedaan. Volgens Bart-Jan Brouwer, persvoorlichter van De Dijk, gaat het om verbale intimidatie van verschillende bestuursleden over het vertrek van Bras­penning als geldschieter.

De club weet wie achter de bedreigingen zit(ten), maar doet in het belang van het politieonderzoek verder geen mededelingen.

Op de website van De Dijk reageert voorzitter Ton Langelaar: 'Om verdere escalatie te voorkomen en de doorgaans prettige sfeer op en om de vereniging niet verder in gevaar te brengen, is het bestuur unaniem tot het besluit gekomen om af te treden.'

De commissie Sportiviteit en Respect van de vereniging is ingeschakeld om te beslissen over eventuele consequenties voor betrokkenen.

Sinds Braspenning op 8 november bekendmaakte te stoppen bij de club uit Amsterdam-Noord, is het geen moment meer rustig geweest op sportpark Schellingwoude.

De Amsterdamse ondernemer met een bedrijf in scheepscoating speelde een belangrijke rol bij de opmars van De Dijk in het amateurvoetbal. Mede door zijn investeringen is de club, in 2007 vierdeklasser, opgeklommen naar de tweede divisie.

Financiële onduidelijkheid
Maar Braspennings ambities reikten verder. Hij was een van de voortrekkers van de plannen om van De Dijk de tweede profvoetbalclub van Amsterdam te maken.

Hij verschilde hierover echter van inzicht met voorzitter Langelaar, wat leidde tot zijn vertrek. De grote ambities van de club lijken nu in de ijskast te belanden.

Intussen vrezen de spelers van De Dijk dat de club zonder Braspennings geld niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De selectie besloot vanwege de financiële onduidelijkheid een week niet te trainen.

Een gesprek tussen de spelers en Braspenning werd vorige week op het laatste moment afgezegd. De Dijk speelde zondag wel de derby tegen AFC, die met 2-1 werd verloren.

In dat duel deden vaste waarden Nabil el Gourari, Ahmed Ahahaoui, Chakib Tayeb, Giovanni Sabajo en Mostapha el Aamrani opvallend genoeg niet mee. Het gerucht gaat dat ze niet wilden spelen om de ontstane situatie.

Braspenning heeft de selectie intussen de garantie gegeven zijn financiële verplichtingen dit seizoen na te komen. Coach Jochem Twisker stopt in elk geval na dit seizoen. Twisker zegt dat hij die beslissing al voor alle commotie had genomen.

Niet herkiesbaar
Doelman Jeroen Verhoeven hoopt donderdagavond bij de training van De Dijk meer te horen over het aftreden van het bestuur. "Ik was niet bij de ledenvergadering. Ik zat bij de Night of the Proms in Ahoy," aldus de oud-profvoetballer van onder meer Ajax en FC Volendam. "Alles wat ik weet, heb ik moeten lezen in de media. Ik heb altijd bij de profs gespeeld, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Op 9 januari, tijdens de algemene ledenvergadering van De Dijk, kan een nieuw bestuur worden gekozen. Voorzitter Langelaar stelt zich niet herkiesbaar. De kans lijkt desondanks klein dat Braspenning terugkomt. "Ik betreur het aftreden, maar ze moeten niet denken dat ik terugkeer," zei Bras­penning op Amsterdamschevoetbal.nl. "Laat de club eerst maar in rustig vaarwater komen."

Dat laatste wil ook aanvoerder Nick Kuipers. "Het is de laatste weken steeds onrustig geweest. Er is veel gezegd en geschreven. Dat laat ik graag achter me. We gaan het vanaf nu weer over voetbal hebben."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden