Plus

De snelle 'carrière' van Jayjay uit Zuidoost

Jason 'Jayjay' L. (25) was de jonge voorman van rapformatie Green Gang uit Zuidoost. Nu wordt hij aan zware misdrijven gelinkt. Donderdag staat hij terecht voor de liquidatie van 'Appie' Belhadj in Bijlmerflat Kikkenstein.

Paul Vugts
Jason L. kreeg twee jaar jeuddetentie voor een schietpartij in Zuidoost ¿ hij was toen 17 jaar. Beeld Ilja Meefout/Lumen
Jason L. kreeg twee jaar jeuddetentie voor een schietpartij in Zuidoost ¿ hij was toen 17 jaar.Beeld Ilja Meefout/Lumen

Hij is onmiskenbaar een jongen van snelle carrières. Van het leven in de linkerbaan - al lijkt hij gaandeweg de verkeerde afslag te nemen. Jason 'Jayjay' L. (Amsterdam, 1992).

Als puber met lange dreadlocks maakt hij furore als voorman van gangstarapformatie Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost. Hij heeft hij iets olijks, maar hij straalt met zijn entourage ook in alles 'straat' uit.

Naar hun Amerikaanse voorbeelden in YouTubeclips poseren de rappers in hun straatkostuums of met ontblote, getrainde sportschoollijven met hun blingbling. Met dikke gouden kettingen en pakken geld, met handgebaren die vuurwapengeweld suggereren. Het blijft niet bij poseren.

Wildwestschietpartij
Ze gaan zich steeds letterlijker gedragen naar hun rapteksten - al hebben de oudgedienden er inmiddels een bloedhekel aan dat recent geweld nog aan de Green Gang wordt gekoppeld.

Begin 2009 krijgt de vriendengroep in de Almeerse club Mambo ruzie om een meisje met een andere groep uit Zuidoost. Op 17 februari volgt een wildwestschietpartij. In een Cadillac rijden Green Gangleden 'Ossi' R., Levinio R. alias 'F.I.', Germaine R. en 'Jayjay' bij de Bijlmerdreef een Golf klem.

Ze openen het vuur, ook met semiautomatische wapens. Doordat ze hun wapens gekanteld vasthouden zoals gangsters in films en clips, is richten lastig. Eén inzittende loopt een schampschot op.

Hoewel ook de doelwitten geen 'toriman' of 'snitch' willen zijn en de rechters alleen onaardigs hebben te melden, worden alle vier de schutters veroordeeld voor poging tot moord. De ouderen krijgen acht en zes jaar, Jason krijgt twee jaar jeugddetentie - hij was pas zeventien tijdens het schieten.

Eenmaal vrij blijft hij in beeld komen bij misdrijven. Voor het witwassen ten behoeve van zijn klatergouden luxeleven, van tienduizenden euro's, gouden kettingen, dure horloges, zonnebrillen en schoenen; voor voortdurende reisjes naar verre oorden waar hij uitbundig feest. Ghana is een populaire bestemming.

Steeds vaker duikt hij op in het gezelschap van zware criminelen - ook rond viptafels in de clubs waar de onderwereld met geld strooit.

Na weer een clubavond in maart 2014 schiet een onbekende zijn vriend Ruciano 'Poporois' Caupain dood als die in Zuidoost achter uit hun auto iets wil pakken. Jayjay wordt in zijn onderrug geraakt, nét naast zijn ruggengraat.

Op 3 mei 2014 komt hij in beeld bij een kwestie die hem in het Amsterdamse criminele milieu nog lang zal worden nagedragen.

Hij neemt volgens justitie een gestolen BMW met valse ken­tekenplaten over van een Rotterdamse crimineel. Die BMW 3 Serie is vervolgens de vlucht­auto van de schutters die op 22 mei 2014 onderwereldkopstuk Gwenette Martha liquideren in Amstelveen.

In de nacht van 27 op 28 augustus 2014 zit Jason L. met bekende Amsterdamse criminelen aan tafel in een café in Zuid-Spanje. Ze hebben een afspraak met de steenrijke Amsterdams-Marokkaanse drugshandelaar Samir Bouyakhrichan - 'Scarface'. Twee onbekende mannen komen aanlopen en schieten Bouyakhrichan met kogels in rug en hoofd dood.

In het gezelschap is ook de inmiddels beruchte Naoufal F., 'Noffel', die wordt gelinkt aan meerdere liquidaties. Jayjay en hij waren al eens samen gefotografeerd in het uitgaansleven van Dubai.

Rotterdamse club Blu
In januari 2015 wordt op de Wolbrantskerkweg in Amsterdam-Osdorp de Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi met grof geweld geliquideerd. Alles wijst erop dat de schutters het op een ander hadden gemunt. Dat kan goed Jason L. zijn, die daar dan geregeld bij een vriendin verblijft.

In maart 2015 wordt een beruchte Amsterdamse crimineel aangehouden met drie automatische wapens en foto's en briefjes over Jason L., diens vriend Germaine R. en de Turks-Amsterdamse crimineel Baris Önder. Ook het adres aan de Wolbrantskerkweg staat genoteerd.

Diezelfde maand wordt Jason L. aangehouden voor het bezit van een geladen pistool, al zal de rechter hem vrijspreken. Baris Önder wordt in april 2015 geliquideerd.

Op 9 april 2016 vechten Jason L. en zijn vrienden in het vipgedeelte van de Rotterdamse Club Blu met portiers, die met flessen op hun hoofden worden geraakt. Jason L. wordt vervolgd voor witwassen, de aanklaagster heeft toegezegd vrijspraak te zullen vragen in zijn zaak over het geweld, omdat niet vaststaat dat hij daarin een wezenlijke rol heeft gespeeld.

Volgens zijn advocaat Manon Aalmoes is niet alles wat hij bij zich draagt altijd zijn eigendom. Hij leent spullen. "Jason pronkt met andermans veren. Als rapper word je niet serieus genomen met een Hematas."

Op 27 mei 2016 wordt in Diemen crimineel en feestorganisator Vincent Jalink geliquideerd. Ook in dit dossier valt weer L.'s naam. Al is onduidelijk welke rol justitie hem toedicht.

Jason L. ontkent ook maar iets met liquidaties te maken te hebben.

De moord op Belhadj

De liquidatie van de crimineel Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) hing al in de lucht. Een Utrechtse bende die liquidaties voorbereidde, en waarvan de hoofdrolspelers onlangs in de geruchtmakende strafzaak 26Koper zijn veroordeeld, had hem en zeker vier anderen door een eigen observatieteam laten 'afleggen'. Daarvan waren filmpjes gevonden.

Hij was gewaarschuwd en zou in juni getuigen in de zaak 26Koper.

In de nacht van 8 op 9 mei 2016 was hij in Amsterdam uitgegaan. In Club Air had hij Jason L. ontmoet. Op camerabeelden is te zien hoe hij een arm om L.'s schouder legt.

Na de uitgaansnacht whatsappten Belhadj en Jason L. dat ze seks wilden - L. suggereerde dat meisjes in Zuidoost daarvoor in waren. Volgens justitie lokte hij Belhadj naar de flat Kikkenstein, suggererend dat hij daar ook was, terwijl hij in Rotterdam zat.

Aan zijn vriend Rigjendrig L. (22) stuurde Jason L. om tien over vier
's nachts via Snapchat het adres van een appartement in de flat, waar een dame op leeftijd woont. Volgens de recherche liep de schutter daar 'te ijsberen' toen Belhadj arriveerde. Hij werd met kogels in zijn hoofd en romp vermoord.

De recherche heeft te weinig bewijs dat Rigjendrig L. de schutter was om ook hem voor de rechter te brengen.

Jason L. en zijn advocaat Manon Aalmoes ontkennen met klem dat hij Belhadj in de val heeft gelokt. Volgens hen gingen de appjes echt over 'een zoektocht van mannen naar vrouwen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden