De Slimste Mens gaat niet alleen om parate kennis

De finaleweek van de populaire kennisquiz De Slimste Mens begint maandag weer. Hoe bereiden die slimmeriken zich voor?

Acteur Willem Voogd en Paroolverslaggever Hiske Versprille in De slimste mens. 'Nutteloze feitjes kunnen onthouden komt ineens van pas.' Beeld De slimste mens
Acteur Willem Voogd en Paroolverslaggever Hiske Versprille in De slimste mens. 'Nutteloze feitjes kunnen onthouden komt ineens van pas.'Beeld De slimste mens

De gortdroge humor van het Belgische origineel wordt misschien niet overtroffen in De Slimste Mens; toch wordt de Nederlandse kennisquiz elk seizoen door meer mensen bekeken. Een van de succesfactoren is het kandidatenbestand; de redactie weet elk seizoen een blik met onverwacht leuke semi-BN'ers open te trekken.

Dit seizoen is cabaretier Stefano Keizers de grote verrassing; vanwege zijn sterke verhalen (hij zegt ooit in Artis te zijn ondergeplast door een Bengaalse tijger), en zijn opmerkelijke gezichtsversiering (onder andere een imitatieborstelsnor). Keizers liet bovendien zien dat je weliswaar ver komt met parate kennis en associatief denkvermogen, maar soms ook hondsbrutaal moet zijn. Wanneer hij feitjes over zangeres Adele moet oplepelen, ziet hij aan het formaat van de antwoorden dat het om cijfers moet gaan. Razendsnel begint hij vanaf één te tellen. Aangezien de albums van Adele 19, 21 en 25 heten, had hij binnen een paar seconden de antwoorden paraat die hij eigenlijk niet wist.

Zwoegen
De kandidaten zijn aan een maximum van zeven afleveringen gebonden. De vijf die het beste presteren, krijgen een ticket naar de finaleweek. Parool-verslaggever Hiske Versprille is een van de finalisten. Zij mocht alle zeven afleveringen blijven en werd zes keer de slimste van de dag, waardoor ze de ranglijst aanvoert. Ze wordt gevolgd door radio- en tv-presentator Eric Corton en columnist Annabel Nanninga, die drie van de zeven keer de dagwinst binnensleepten.

Toch heeft Versprille niet dagen gezwoegd voordat ze aan het programma deelnam. "Ik heb wel mijn goede vriend Joël Broekaert gebeld voor advies, hij was vorig jaar net als ik eerste in het klassement. Hij zei dat ik in elk geval mijn bril moest meenemen omdat je de puzzels op het scherm anders niet kunt zien. Dat was een goede tip." Verder heeft Versprille de app van het programma veel gebruikt om de puzzels te oefenen, en nog even de kaart van Europa doorgenomen - al had ze daar bij een vraag over Frankrijk niets aan.

Had ze verwacht zo ver te komen? "Nee, echt niet. Ik mocht voordat ik begon een rondje meekijken; Aafke Romeijn en Eric Corton bliezen Lilian Marijnissen totaal weg en haalden allebei een monsterscore. Dat wordt niks met mij, dacht ik. Maar het viel toch mee. Ik denk vaak dat ik mijn hersens beter kan gebruiken dan om nutteloze feitjes te onthouden, maar nu komt het eindelijk van pas."

Wikipediaspel
Acteur Willem Voogd zit ook in de finale. Om zich voor te bereiden heeft ook hij veel gebruik gemaakt van de app, hield hij de drie maanden voor de opnames het nieuws goed bij, en speelde hij een zelfbedacht Wikipediaspel met vrienden. Van alle kandidaten vreest hij Versprille het meest, omdat ze hem vijf keer op rij klop gaf.Voogd: "Pas toen Hiske weg was kon ik winnen. Ze weet kneiterveel, maar kan het spelletje ook goed spelen; ze denkt niet te lang na en weet wanneer ze pas moet zeggen." Voogd komt ook beslagen ten ijs volgende week. "Ik ben nog op reis geweest naar Rome. Daar kon ik mijn kennis over de Bijbel en oudheden opvijzelen."

Finaleweek De Slimste Mens, elke werkdag om 20.25 uur op NPO2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden