Plus

De slag om cultureel-educatief verzamelgebouw Southeast

De toekomst van Southeast staat op het spel, nu de nieuwe eigenaar het volle pond uit het cultureel-educatieve verzamelgebouw in Zuidoost wil halen.

Southeast is er ook voor activiteiten, zoals deze gezondheidsmarkt in 2011 Beeld Marjolijne Perquin
Southeast is er ook voor activiteiten, zoals deze gezondheidsmarkt in 2011Beeld Marjolijne Perquin

Dat er weer eens een nieuwe eigenaar verscheen was geen grote verrassing voor Bureau 366, de stichting die de ruimtes verhuurt in het cultureel-educatieve verzamelgebouw South­east aan de Bijlmerdreef in Zuidoost. In de ondernemende vastgoedbranche wisselen panden regelmatig van eigenaar, niet zelden onaangekondigd voor de gebruikers.

"We hebben in het verleden wel het kadaster moeten raadplegen om te kijken wie er nu weer eigenaar was geworden," vertelt oud-bestuurder Paul Schings van Bureau 366. "Soms zit zo'n gebouw ook gewoon in een heel pakket dat wordt verkocht."

Maar dit keer stond de nieuwe eigenaar Uni­sphere Model Landmarks uit Aerdenhout meteen na de aankoop op de stoep om zich actief met de gang van zaken te bemoeien. Directeur Johannes Roos van Uni­sphere vertelde de gebruikers dat hij afscheid wil nemen van Bureau 366, en met name van directeur Handan Aydin die al negen jaar de dagelijkse leiding heeft.

CEC-gebouw

Het Cultureel-Educatief Centrum in Zuidoost, zoals verzamelgebouw Southeast aanvankelijk heette, was een initiatief van de gemeente Amsterdam, het stadsdeel Zuidoost en het ROC.

Rendement
Een onverstandige breuk met het verleden, zegt Schings, die van 2003 tot 2013 als penningmeester actief was. "De afspraak met vorige eigenaren was steeds dat Bureau 366 elk jaar een vaste huurprijs betaalde. Afhankelijk van veranderingen in de bezetting werd dat bedrag in overleg naar boven of naar beneden bijgesteld. Dat werkte tot ieders tevredenheid. De eigenaar was verzekerd van een behoorlijk rendement en de stichting kon in goede jaren iets van reserve opbouwen voor de magere jaren."

In opdracht van deze partijen leverde het Sociaal Fonds Bouwnijverheid een casco pand op aan de Bijlmerdreef. De inrichting gebeurde onder meer met 1,8 miljoen aan Europese subsidie.

Die constructie stelde directeur Aydin ook in staat om de cultureel-educatieve bestemming op het pand waar te maken. Organisaties die net van start waren gegaan, zaten er het eerste jaar voor een lage huur. Dat bood kansen maar levert ook risico's op, legt Schings uit: "Maatschappelijke organisaties zijn vaak afhankelijk van subsidies. Een van onze huisregels was: als een huurder geen subsidie meer kreeg, had hij zes maanden de tijd om te zoeken naar een nieuwe bron van inkomsten. Dat kwam allemaal voor risico van de verhuurder, niet van de eigenaar."

Vandaag de dag heeft Southeast een bonte mengeling van gebruikers, variërend van onderwijsinstellingen tot evangelische kerkgenootschappen.

Dure jassen
Dat Unisphere niet van plan was deze constructie over te nemen, werd eerder deze maand duidelijk toen de nieuwe eigenaar beslag liet leggen op de bankrekening van Bureau 366. Volgens Unisphere heeft de verhuurder bijna zes ton aan huurinkomsten achtergehouden. Tijdens een kort geding over het beslag werd duidelijk dat Unisphere bij die claim uitgaat van een huur van honderdvijftig euro per vierkante meter, het dubbele van wat de gebruikers momenteel betalen.

De initiatiefnemers waren tot 2013 vertegenwoordigd in het bestuur een beheersstichting. Sindsdien is er bestuur op afstand, met in de gelederen onder meer oud-directeur Pierre Ballings van Paradiso en Martin Verbeet, voormalig stadsdeelbestuurder van Oost.

Zo'n commerciële huurprijs in een gebouw met een cultureel-educatieve bestemming is een onhaalbare kaart, meent Schings. "Het is wel eens eerder geprobeerd door een eigenaar. Toen kwamen er plotseling allemaal makelaars met dure jassen en tassen in het gebouw rondkijken. Ze zijn op zoek gegaan naar nieuwe huurders, maar hebben er niet een gevonden. Daarna kwam de eigenaar weer terug bij Handan die het gebied wel op haar duimpje kent en de mensen die daar wonen. Het duurt soms een tijdje voor de waardering komt."

Of dat met Unisphere ook zo zal gaan, is de vraag. Tijdens het kort geding deze week sloeg de eigenaar een zeer vijandige toon aan. Schings ziet nog niet direct gevaar: "Men zal zich in elk geval aan het contract moeten houden. Bureau 366 heeft een contract dat loopt tot 2018. Daarna kan de eigenaar met een nieuwe constructie komen. Niet voor de invulling van het pand: die staat vast. Maar het is voorstelbaar dat men het gebouw op eigen kracht wil verhuren. Ik denk dat dat heel moeilijk wordt, maar ik wens ze veel succes."

Unisphere reageerde niet op verzoeken om een toelichting op de plannen met Southeast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden