Plus

De Simon Carmiggeltbrug is een pragmatische loopplank

Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Willem Frederik Hermans en Harry Bannink hebben nu een eigen brug in het centrum gekregen. Maar zijn het wel bruggen?

Lex Boon
De Simon Carmiggelt­brug Beeld Tammy van Nerum
De Simon Carmiggelt­brugBeeld Tammy van Nerum

Het is eervol, natuurlijk: een eigen brug. Zeker in het centrum van de stad. Er daar een hebben is toch nog net iets bijzonderder dan, bijvoorbeeld, brug 1270 van de Gooiseweg bij afvalpunt Rozenburg­laan naar je vernoemd krijgen.

Of een van de ruim duizend naamloze bruggen buiten de binnenstad waarvoor de gemeente nog naarstig naar een naam zoekt.

In vergaderingen van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte wordt niet zelden geconcludeerd dat een persoon wel een brug verdient, maar dan toch wel een buiten het centrum.

Pronken
De voorraad niet-benoemde bruggen in het hart van de stad is ­beperkt en er moeten een paar A-bruggen overblijven voor de ­grote namen die ons in de toekomst nog zullen ontvallen. Alleen in 'zeer uitzonderlijke gevallen' gaat de commissie over tot het ­vernoemen van een Centrumbrug.

Wat dat betreft mogen de nabestaanden van Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Willem Frederik Hermans en Harry Bannink trots zijn. Alle vier hebben nu een eigen brug in het centrum gekregen.

Al een paar maanden pronken hun namen officieus op de vier betreffende bruggen, het was namelijk handig om de namen meteen bij de bouw al aan te brengen. Door een besluit van het college van b. en w. werden de namen echter pas deze week officieel.

Pragmatische loopplanken
De namen van Schmidt, Carmiggelt, Hermans en Bannink lagen voor de hand omdat de vier bruggen - alle leiden naar de nieuwe wandelsteiger bij Oosterdoks­eiland - in het verlengde liggen van vier straten op die ook naar hen zijn vernoemd.

Heel prestigieus is het allemaal niet. De straten zijn tochtige stegen tussen de hoge panden op het Oosterdokseiland die nergens naartoe leiden. De nieuwe bruggen zijn evenmin groot, karakteristiek of charmant: het zijn vooral pragmatische loopplanken naar de 300 meter lange (naamloze!) wandelsteiger.

Wat dat betreft heeft een andere schrijver, Karel van het Reve, het beter getroffen. Hij kreeg deze week brug 676 toegewezen: een brede brug op een serene, groene plek bij de Sloterplas.

4

De vier bruggen leiden allen naar de nieuwe wandelsteiger bij Oosterdoks­eiland. Veel meer dan pragmatische loopplanken zijn het eigenlijk niet.

De Annie Schmidt­brug Beeld Tammy van Nerum
De Annie Schmidt­brugBeeld Tammy van Nerum
De Harry Banninkbrug Beeld Tammy van Nerum
De Harry BanninkbrugBeeld Tammy van Nerum
De Willem Frederik Hermansbrug Beeld Tammy van Nerum
De Willem Frederik HermansbrugBeeld Tammy van Nerum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden