De Segway is nu legaal

AMSTERDAM - De verzekeringsplaatjes moeten nog worden gemonteerd, maar de elektrische 'step' Segway gaat vanaf vandaag weer de weg op. Legaal. Florian Minderop van het Amsterdamse Mister Green nam meteen de proef op de som.

Het in 2002 in de VS gelanceerde voertuig, dat wordt bestuurd door het lichaam naar voren of naar achter te bewegen, werd in 2006 plotseling in Nederland verboden omdat het niet aan de Wegenverkeerswet zou voldoen. Bedrijven die de Segway verkochten of er toeristische tochten mee hielden, waren in één klap brodeloos.

Het kabinet maakt het met een noodverbandje mogelijk dat de Segway nu toch de weg op mag, mits hij niet harder gaat dan 25 kilometer per uur. Ook mag de tweewieler niet op de stoep en moeten er een verzekeringsplaatje en verlichting op. Een helm is daarentegen weer niet verplicht.

Onder naam Igo organiseerde Minderop voor het verbod toeristische Segwaytours in de stad. Igo is inmiddels Mister Green en doet in allerhande elektrische voertuigen, zoals de elektrische scooter.

Afhankelijk van de Segway is Mister Green niet. Toch is Minderop blij dat de step de weg weer op mag. ''De Segway is prachtige techniek. En Amsterdam is qua afstanden en infrastructuur de Segwaystad bij uitstek.''

Zelf weer toeristische tochten door de stad organiseren, doet Minderop niet meer. ''Wij verhuren Segways aan andere organisatoren, zoals Blue Boat en de Happy Company.'' Die bieden voor zestig euro een tocht van twee uur. Meteen deze week vinden al vier tochten in de stad plaats.

Daarnaast verhuurt Minderop Segways aan bedrijven, overheden en particulieren. ''Afhankelijk van de periode kun je een Segway al huren voor drie, vier euro per dag. Dat is minder dan een uur parkeren.'' Wie liever koopt: de Segway is er vanaf zesduizend euro. (HERMAN STIL )

Lekker karren op de Segway. Foto AP/J. Scott Applewhite Beeld
Lekker karren op de Segway. Foto AP/J. Scott Applewhite
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden