Recensie

De schuchtere Wubbo Ockelsboom druipt van oprechtheid (***)

Een boom planten voor Wubbo Ockels was een logische keuze. Het monument voor de 'Astronaut van Ruimteschip Aarde' brengt zijn strijd voor een duurzaam Amsterdam weer een stukje verder.

De iep, die in de herfst van kleur verandert, op het Haarlemmerplein.Beeld Mats van Soolingen

Het woord 'monument' impliceert iets strengs; iets waar je voor je gevoel met ingehouden adem van deernis op kousenvoeten langs moet schuiven, om maar niemand te beledigen. En soms is een monument gewoon een lief, bescheiden initiatief om iemand te herdenken. Zonder al te grootse aanpak, maar in alles druipend van oprechtheid.

Dit weekend werd de Wubbo Ockelsboom geplaatst op het Haarlemmerplein. Het is niet zo'n eyecatcher dat je van de weeromstuit met je fiets op een tegemoetkomende taxi rijdt, maar een 'levend monument' dat naadloos past in de omgeving van het recent opgeknapte plein.

De dit jaar overleden Ockels was behalve astronaut vooral ook een voorvechter van duurzaamheid. 'Astronaut van Ruimteschip Aarde' noemde hij zichzelf eens, een uitspraak die zijn bezorgdheid over de wereld handig in één zin vat.

Een boom planten voor Ockels lijkt dan ook een logische keuze. Het is een combinatie geworden van twee Aziatische iepen, een soort dat in de herfst een andere kleur krijgt dan zijn omringende soortgenoten. De iep kan wel vijfhonderd jaar worden - je zult als mens maar zo'n monument krijgen.

De boom is er nog maar net neergezet, dus hij staat er nog wat schuchtertjes bij, en van de andere herfstkleuren is vooralsnog niet veel te zien.

Ockels' strijd voor een duurzaam Amsterdam is hier weer een stukje verder gekomen: de boom staat in een stormbestendige betonconstructie, waardoor de wortels kunnen groeien zonder iets te beschadigen.

De lieve citaten in het vierkanten bankje om de boom heen maken het af: 'We zijn allemaal astronauten van Ruimteschip Aarde'. Geen speld tussen te krijgen.

Wubbo Ockelsboom

Ons oordeel: ★★★☆☆
Waar: Haarlemmerplein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden