De schandalen van Berlusconi

Corruptie, banden met de maffia, seksschandalen. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi (75) komt jarenlang met verschillende affaires in de media.

ANP/Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Een van de meest opvallende kwesties is 'Rubygate'. Het Openbaar Ministerie in Italië vervolgt de premier voor een affaire die hij zou hebben gehad met het minderjarige escortmeisje Karima al-Mahrough, ook wel Ruby genoemd. Over de bunga-bungafeestjes van Berlusconi loopt nog een tweede aanklacht wegens het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. De premier heeft zelf aangegeven, dat hij zich vaker met minderjarigen inliet.

In 2008 werd een corruptieproces tegen de Italiaanse regeringsleider stilgezet, omdat een nieuwe omstreden wet hem immuniteit verleende. Deze rechtszaak ging om 600.000 dollar die Berlusconi aan een Britse advocaat zou hebben gegeven om een valse verklaring af te leggen. De Brit, David Mills, had in zijn verklaring bepaalde dingen verzwegen die Berlusconi strafbaar zouden maken. Het ging om het opzetten van buitenlandse vennootschappen, zodat Berlusconi's bedrijven belasting konden ontwijken.

Het constitutionele hof in Italië (het hoogste rechtscollege) heeft deze wetgeving voor immuniteit inmiddels tegengehouden. Daardoor konden verschillende onderzoeken tegen Berlusconi weer heropend worden.

Drie prominente leden van de regeringspartij PDL van Berlusconi raakten in juli 2010 in het vizier van justitie, onder wie één wegens banden met de maffia. De drie zouden een criminele organisatie hebben opgezet om politieke en justitiële beslissingen van het land te beïnvloeden. Een voormalige maffia-moordenaar heeft Berlusconi voor de rechtbank zelfs een keer met een serie bomaanslagen gelinkt.

De Italiaanse premier baarde verder opzien door voor de Europese verkiezingen in 2009, drie jonge, mooie vrouwen als kandidaten van zijn partij naar voren te schuiven. Het ging om een televisiepresentatrice, een actrice en een zangeres. 'Schaamteloze loeders in dienst van de macht', zo bestempelde zijn ex-vrouw Veronica Lario deze dames. Ze vroeg in dat jaar de scheiding met Silvio Berlusconi aan.

null Beeld epa
Beeld epa
Ruby. Beeld
Ruby.
null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden