PlusColumn

De schaduw van Baudet hangt over de Stopera

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen

Natuurlijk heeft de opmars van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer en de provincies invloed op de Amsterdamse politiek. Reken maar dat de fractievergaderingen deze week in het teken stonden van de vraag: hoe gaan we deze partij stuiten?

Forum voor Democratie is in Amsterdam al een jaar actief in de raad, dus iedereen heeft kunnen wennen aan de partij. Het moet gezegd, de entree van de lokale vazallen van Thierry Baudet heeft niet gezorgd voor een aardverschuiving.

Annabel Nanninga is geen Baudet. Ze heeft het niet over een boreaal Amsterdam of over de ondermijning van de stad door universiteiten, journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen.

Natuurlijk, FvD stemde tegen het lokale klimaatfonds van 150 miljoen euro, maar daar ligt niemand wakker van. Dat fonds komt er toch wel. En de partij strijdt tegen de komst van de 24 uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar dat doen VVD en CDA ook.

In het debat over de islamitische school Cornelius Haga ­legde Nanninga een link met massa­-immigratie, maar meer dan wat ophef aan de zijlijn ­leverde dit niet op.

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten bleef FvD in Amsterdam steken op 9 procent, goed voor niet meer dan een zesde plek. En toch hangt de schaduw van Baudet over de Stopera.

Volgende week debatteert de gemeenteraad over de bedreigingen aan het adres van Thierry Baudet tijdens de Mars tegen racisme in de stad. Tien van de twaalf partijen hebben dit debat aangevraagd. Ze willen van de burgemeester weten hoe om te gaan met dit soort bedreigingen en wat ze onderneemt tegen de dader. Alleen Denk en Bij1 hebben niet getekend, die vinden het debat overbodig.

Voor de goede orde: de burgemeester gaat helemaal niet over vervolging. Het Openbaar Ministerie wel. De dader is opgepakt en moet in april verschijnen voor de rechter. Wat kan Femke Halsema daar nog aan toevoegen?

De fractievoorzitters kunnen het debat gebruiken om hun ­afschuw uit te spreken over de bedreiging. De burgemeester zal antwoorden dat het recht op ­demonstreren in Amsterdam bijkans heilig is, maar ook de ­bescherming van Amsterdammers als Baudet. Meer kan ze niet zeggen.

Als de politiek zo'n debat wil voeren, dan is de Tweede Kamer een betere plek; Baudet is Kamer­lid en de minister van Justitie is wél politiek verantwoordelijk voor het OM.

Maar in de Kamer staat zo'n debat niet op de agenda, in ­Amsterdam wel.
Dus krijgen we straks tien keer te horen dat zulke bedreigingen niet passen in een democratie, enzovoort, enzovoort. Iedere democraat denkt hier zo over, dus waarom moet dit worden benadrukt?

Ook in de Amsterdamse raad worden politici bedreigd. Sylvana Simons kreeg doodsverwensingen en ook raadsleden van Denk ontvingen bedreigingen. Komt hierover een debat?

Dat Forum voor Democratie dit raadsdebat steunt, is logisch. dat geldt ook voor de VVD, want fractievoorzitter Marianne Poot maakt er een gewoonte van om burgemeesters ter verantwoording te roepen voor zaken waarover ze niet gaan. Denk aan ­ontruimingen van We Are Here-kraakpanden en de sluiting van Cornelius Haga. Andere partijen durven niet achter te blijven, op Denk en Bij1 na.

Voor je het weet, krijg je het verwijt de bedreigingen te ­bagatelliseren. En het gaat om Baudet, die valt niet meer te ­negeren.

Ook wethouder Marjolein Moorman reageerde deze week op FvD. Ze zette een meldpunt complimenten voor leraren op, als tegenhanger van de FvD- kliklijn voor linkse onderwijzers.

En zo bepaalt een nietige rechtse partij de agenda in het linkse Amsterdam.

null Beeld Wolff
Beeld Wolff
null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden