Column

De scanauto van Cition maakt het slechtste in mij los

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

Het is nacht. Ik loop over straat. Uit een raampje schijnt een zachte gloed van rood-roze lampjes. Ik probeer zo normaal mogelijk schichtig om me heen te kijken. Ik ben alleen en ik moet. Ik. Moet. Naar. Die. Lampjes. Ik weet dat het een slecht idee is. Maar voor ik het weet, sta ik als een bezetene vlak voor dat raampje met m'n telefoon. Flits! Flits! Flits! Met een rode waas voor m'n ogen sta ik dat raampje vol te flitsen. Dat zal ze leren!

Een man en z'n hond lopen voorbij en ik weet dat ik voor gek sta. Het raampje is van de scanauto van Cition. En ik sta met m'n onmachtige zelf iets te doen wat helemaal nergens op slaat. Maar ik kan het niet helpen. Die scanauto's maken het slechtste in mij los.

Voor de duidelijkheid: ik heb wel eens een dagje met de dames en heren parkeercontroleurs van Ci­tion meegelopen en wat die allemaal over zich heen krijgen, is niet normaal. Maar elke keer dat ik die scanauto zie rondrijden, krijg ik de behoefte om - mits goedgehumeurd - terug te gaan filmen en in alle andere gevallen een pond spreekwoordelijke kraaienpoten te bestellen.

Ik weet ook wel: voor je het weet, verdriedubbelen D66 en GroenLinks de tarieven van onze parkeervergunningen. Want ja: je moet betalen om te parkeren. Maar het systematische, het machinale, het alziende waarmee deze drie autootjes kentekens scannen en semiautomatisch boetes uitschrijven, vind ik ook niet normaal. Er is niet meer aan te ontkomen en het is wachten op de Rijks Snelheidsmodule, die bijhoudt of je te hard rijdt en je meteen beboet. Of de Gemeentelijke Huisvuildrone, die in de gaten houdt of je je vuilniszakken niet te vroeg op straat zet. Of de Els i-Ping, die scant of terrasbezoekers wel binnen de lijntjes blijven.

Technisch zijn we niet ver verwijderd van de mogelijkheid om al het kleine bier meteen te beboeten. Ondertussen wordt 75 procent van de misdrijven in ons land niet opgelost. Als er bij je wordt ingebroken, is de kans zelfs negentig procent dat ze ermee weg komen. En iedereen zich maar afvragen waar het wantrouwen in politie en politiek vandaan komt.

Daarom heb ik een voorstel om het evenwicht te herstellen. Al die automatische beboetmachines moeten precies in de pas gaan lopen met de landelijke pakkans. Wordt negentig procent niet opgelost? Dan wist Cition negentig procent van de overtredingen. Gaat de politie meer boeven vangen? Dan mogen al die apparaten ons ook meer beboeten.

Want honderd procent versus tien procent pakkans: dat is niet langer te verdedigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden