Plus

De Sanogo van Charlton kan niet dezelfde zijn als die van Ajax

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef twee boeken over Ajax: Vak 127 en Sporen van Ajax. Iedere donderdag verschijnt zijn column in Het Parool.

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Deze week bereikte ons vanuit het verre Engeland een vervreemdend filmpje. We zien supporters van Charlton Athletic in het uitvak van Griffin Park de 1-2 overwinning van hun ploeg bij Brentford vieren, in het Engelse Championship. Ze zingen een speler toe op de melodie van The White Stripes' Seven Nation Army: "Oh, Yaya Sanogo! Oh, Yaya Sanogo!"

Het is begrijpelijk dat ze die naam zingen. Op het moment dat het filmpje werd gemaakt had deze Sanogo (een van Arsenal gehuurde Franse aanvaller) welgeteld twee wedstrijden als basisspeler gespeeld. Oogst in 179 minuten als basiskracht: drie doelpunten tegen Reading en een rol bij de winnende goal tegen Brentford.

Voor de winterstop had Ajax ook een huurling die Sanogo heette. Dat leverde óók een veelbekeken filmpje op, opgebouwd uit drie flitsen uit oefenwedstrijden. We nemen ze even door. 1. Sanogo vergeet, alleen voor de keeper, de bal mee te nemen. 2. Sanogo wil een voorzet op de slof nemen, maar maait mis en struikelt tegen de bal aan (doeltrap). 3. Sanogo wandelt een naar hem teruggekopte bal tegen de paal, voor een leeg doel, van circa één centimeter afstand. De beelden worden begeleid door een Peppi en Kokki-­achtig slapstickmuziekje.

De Sanogo van Charlton kan niet dezelfde Sanogo zijn als die van Ajax. Ga maar na: de Sanogo van Ajax was volgens trainer De Boer nooit ­helemaal fit. Die van Charlton speelt gewoon hele wed­strijden.

De Sanogo van Ajax woont in het schimmenpaleis der hilarische Ajaxherinneringen, samen met Ivan Gabrich (de Argentijn die nooit omviel) en de prachtig uitgebluste Bask Ismael Urzaiz. Atouba, Tainio en Kuffour wonen er ook. En natuurlijk het Braziliaanse met-de-kop-hooghoud-fenomeen Kerlon de Zeehond.

Het schimmenpaleis is een soort Hotel California: je kunt er nooit meer weg en zult nooit worden vergeten. Geen transfers mogelijk, ook niet naar Charlton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden