Lezersbrief

‘De Rozengracht kan onze Ramblas zijn’

Paroollezer Lennert Pieters pleit in deze ingezonden brief voor een grondige aanpak van de Rozengracht. ‘Zodat die in de toekomst een belangrijke ader van leefbaarheid blijft in Amsterdam.’

Terras aan de Rozengracht Beeld ANP
Terras aan de RozengrachtBeeld ANP

Op 3 juni las ik de lezersbrief van Sander Onland en Freek te Water, gericht aan Sharon Dijksma. Hun schrijven over de Rozengracht is­ ­aanleiding om hun oproep aan te scherpen met een nieuw ambitieus idee, maar met hetzelfde doel.

De transformatie van de stad is in volle gang. Over een aantal jaren ­wonen er meer dan 1 miljoen mensen in Amsterdam, en moeten er ingrijpende maatregelen genomen worden om de stad leefbaar te houden. De stad moet vergroenen, de luchtkwaliteit moet drastisch worden verbeterd en het wordt op vele plekken te druk.

De Rozengracht, een straat vol ­asfalt, moet worden aangepakt. Zeer te betreuren ongelukken komen er te vaak voor. De brede opzet van de straat verleidt automobilisten om extra gas te geven en het vele asfalt en stenen draagt bij aan de algehele ­verwarming in de stad.

De oplossing: breng de trambanen onder het asfalt, vanaf de Westerkerk tot aan de brug bij de De Clercqstraat. Maak er een Ramblas-achtige parkstraat van voor voetgangers en fietsers met een veelvoud aan bomen voor schaduw en groen, kanalen met stromend water, en ruimte voor een grote, iconische fontein op het kruispunt waar de Marnixstraat de Rozengracht kruist.

Maak dit kruispunt veilig voor fietsers en voetgangers door een deel van het verkeer ondergronds te brengen. Op de Rozengracht zie ik dan het liefst auto’s als gast op het fietspad, waarbij de fietspaden verplaatst zijn naar de ruimte die nu gebruikt wordt voor parkeerplaatsen.

Daarnaast kan er in een onderzoek gekeken worden of de verzonken trambaan gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld ondergrondse fietsenstallingen en parkeerplaatsen voor (elektrische) auto’s.

Dit plan lost veel stadsproblemen op. Ten eerste wordt de Rozengracht een natuurrijke, aantrekkelijke, mooie winkelstraat met kansen voor de middenstand. Ten tweede spreidt het de toeristen meer over de stad en verbetert de indeling voor voetgangers en fietsers. De bomen, stromend water en fonteinen zullen ten derde een positief effect hebben op het leefmilieu in de stad. In de zomer zal het een plek zijn van verkoeling.

Kijk naar het potentieel van de Rozengracht, zodat die in de toekomst een belangrijke ader van Amsterdam blijft, maar dan een ader van leefbaarheid. Dit heeft de stad nodig.

Lennert Pieters, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden