Plus

De Roze Filmdagen vertoont Weg Van de Kerk: over neuken en dansen in Club Church

Tijdens de Roze Filmdagen gaat de documentaire Weg Van de Kerk in première: over Club Church, een van de extreemste gayclubs in Amsterdam.

Club Church is een plek waar je kunt feesten, maar waar je ook seks kunt hebben. Beeld Remon van den Kommer
Club Church is een plek waar je kunt feesten, maar waar je ook seks kunt hebben.Beeld Remon van den Kommer

Lastig vindt Robin Vogel (32) het om te bepalen waar zijn eigen grenzen liggen. "Zoals seks hebben op de dansvloer van een club. Je doet dingen die je niet van jezelf verwacht. Maar voelt het goed, ís het dan niet ook goed?"

In de documentaire Weg van de Kerk, die tijdens de Roze Filmdagen - ofwel het LGBTQ Film Festival - in première gaat, neemt regisseur Vogel ons mee naar club Church aan de Kerkstraat in Amsterdam. Een extravagante gayclub met darkrooms, thema-avonden zoals Undercover, waar mannen alleen naakt met een masker op worden toegelaten, of op zondag Hello Pozzums: de hiv positive-avond.

Club Church is volgens Vogel een minimaatschappij, waar vooroordelen niet lijken te bestaan en er ultieme vrijheid is. Een wereld waar buitenstaanders niet altijd iets mee kunnen, zoals de moeder van Vogel in de documentaire zegt: "Ik vind het onsmakelijk." Maar hoe is het om in die wereld te zijn waar alles mag en kan?

Vier jaar geleden nam de ex-vriend van Vogel hem mee naar de clubavond (Z)onderbroek, waar mannen met een stijve in hun onderbroek dansen. "Voordat ik er geweest was, vond ik de club plat en ordinair." Maar die nacht veranderde zijn blik op seksualiteit. "Mijn ex liet me zien hoe het voelt om je nergens voor te hoeven schamen en je volkomen vrij te voelen." Vogel werd een vaste klant bij Club Church en neemt de kijker mee in zijn zoektocht naar hoe ver vrijheid kan worden nagestreefd.

Filmbeeld uit Weg Van de Kerk Beeld -
Filmbeeld uit Weg Van de KerkBeeld -

Geen taboes
In het begin van de film zien we Ton, de homoseksuele oudoom van Vogel, die nog tijdens het draaien van de documentaire overlijdt. Ton was van de generatie van Vogels grootouders en kwam pas voor zijn geaardheid uit toen hij in de dertig was. "Hij heeft nooit volledig zijn vrijheden kunnen benutten." Vogel heeft wel alle vrijheid die hij zou willen hebben, maar schrikt soms van zichzelf. "Wat levert die vrijheid op? Ga ik te ver? Doe ik dingen die niet kloppen?"

De club staat symbool voor hoe het is om in een wereld te verkeren waar er geen taboes zijn. "Het gaat in de film eigenlijk ook niet om Club Church. Ik wilde een inkijkje geven in een wereld zoals die van Church. Mensen zien alleen maar de heftigheid, maar het is helemaal niet zo extreem. Het is een plek waar je kunt feesten, maar waar je ook seks kunt hebben."

Er zijn volgens Vogel nog wel extremere clubs: "Van die koude afwerkplekken, waar er niet wordt gesproken met mensen, waar alleen dierlijk contact is." Maar die seks speelt zich af in darkrooms. In Church hebben mensen ook seks op de dansvloer. "Je kunt een biertje aan het drinken zijn en naast je wordt iemand geneukt, omdat het juist niet verborgen hoeft te zijn."

Het balkon van Club Church, waar mensen zich kunnen terugtrekken. Beeld -
Het balkon van Club Church, waar mensen zich kunnen terugtrekken.Beeld -

Non-monogamie
Enerzijds maakt Vogel deze documentaire voor de wereld buiten de gayscene. Hij wil bijvoorbeeld het onderwerp monogamie aankaarten. "Non-monogamie, daar ligt een taboe op. Maar monogaam zijn ligt niet in de natuur van mensen. Ik hoop dat mensen die zich niet in deze wereld bevinden ook hun grenzen gaan verkennen. Zich afvragen hoe het zou zijn als je op een plek bent waar er ultieme vrijheid is." Daarom hoopt de regisseur dat zijn documentaire niet alleen op het LGBTQ Festival zal worden getoond, maar ook op televisie en andere filmfestivals. "Als je het alleen voor de incrowd maakt, ben je nog niet aan het emanciperen."

Maar de documentaire is ook bedoeld voor de mensen die van het extreme houden. "Ik denk namelijk dat de mensen die zich wel in deze wereld bevinden zich te weinig vragen stellen." Veel Churchgangers zijn namelijk niet open over hun leven in de club. "Ze leiden een dubbelleven, maar waarom?"

undefined

Meer dan een oppikplek
Vogel wilde geen moralistische film maken: "Ik stel vragen, maar laat ook vragen onbeantwoord. Ik weet niet wat goed of fout is, maar het is belangrijk om je het af te vragen. Ik ben niet op zoek naar een waarheid." De film moet mensen aan het denken zetten. "Iedereen moet zelf een mening vormen over wat wel of niet kan."

Oordelen is het laatste wat hij wil. "Het gaat te vaak over de keerzijdes van de gayscene. Dat vrijheid een verslaving kan worden, en dat is dan het tegenovergestelde van vrijheid." Vogel laat zien dat Club Church een familie is, meer dan een oppikplek voor seks, waar mensen zichzelf kunnen zijn. "Seksualiteit slaat bruggen. Afkomst en etniciteit doet er niet meer toe, de seksualiteit is de verbintenis."

Filmposter van Weg Van de Kerk Beeld -
Filmposter van Weg Van de KerkBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden