De Ronde Venen lonkt naar Amsterdam

De Utrechtse gemeente De Ronde Venen lonkt naar de regio Amsterdam. De gemeente zoekt samenwerking met gemeenten in die regio, die tot de provincie Noord-Holland behoort.

Volgens B en W van De Ronde Venen zijn de inwoners van de gemeente sociaal en economisch veel meer op Amsterdam gericht dan op Utrecht. Beeld ANP
Volgens B en W van De Ronde Venen zijn de inwoners van de gemeente sociaal en economisch veel meer op Amsterdam gericht dan op Utrecht.Beeld ANP

Volgens B en W van De Ronde Venen zijn de inwoners van de gemeente in het noordwesten van Utrecht sociaal en economisch veel meer op Amsterdam gericht dan op Utrecht. Het ligt volgens hen dan ook voor de hand om in die grootstedelijke regio naar aansluiting te zoeken.

De Ronde Venen is een herindelingsgemeente, die bestaat uit de kernen Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoog, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis. Er wonen bijna 50.000 mensen. De gemeente grenst aan de Noord-Hollandse plaatsen Aalsmeer en Amstelveen.

B en W stellen dat De Ronde Venen tot nu toe 'vanuit de historie' altijd automatisch heeft gezocht naar samenwerkingsverbanden in Utrecht. Nu het Rijk veel taken overhevelt naar de gemeenten en intensievere samenwerking daarom voor kleinere gemeenten noodzakelijk is, is het volgens het college logisch om partners te zoeken in de regio Amsterdam en niet meer in Utrecht.

B en W willen wel dat De Ronde Venen zelfstandig blijft, terwijl het kabinet wil dat op termijn alleen gemeenten overblijven die minimaal 100.000 inwoners hebben. De gemeenteraad praat in maart over het collegevoorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden