De Rode Hoed met overname gered van de ondergang

Debatcentrum de Rode Hoed is aangekocht door investeringsmaatschappij Amerborgh. Het culturele debatcentrum, dat vandaag 25 jaar bestaat, kampte lange tijd met financiële problemen.

Peter van Brummelen
De Rode Hoed aan de Keizersgracht. Beeld Jennet Sintenie
De Rode Hoed aan de Keizersgracht.Beeld Jennet Sintenie

Al eerder dit jaar werd bekend dat er serieuze gesprekken waren tussen het debatcentrum aan de Keizersgracht en de investeringsmaatschappij, die ook eigenaar is van De Nieuwe Liefde en Felix Meritis.

De Rode Hoed zal gaan samenwerken met die twee instellingen, maar directeur Ton van Brussel benadrukt dat de identiteit van de Rode Hoed gewaarborgd blijft. Hij noemt de aankoop 'het mooist denkbare jubileumcadeau'. 'Met deze exploitatievorm komt een einde aan ons onzekere bestaan als ongesubsidieerd debatcentrum en zien wij de toekomst vol vertrouwen tegemoet.'

Filantroop
Amerborgh International NV, van ondernemer en filantroop Alex Mulder, kocht de Rode Hoed van Stichting Vrijburg. Over de hoogte van het bedrag dat is betaald voor het gebouw, een voormalige remonstrantse schuilkerk uit de zeventiende eeuw, doen de betrokken geen uitspraak.

De Stichting Vrijburg, in het leven geroepen door de christelijk-socialistische beweging de Woodbrookers, werd eigenaar van het pand toen de remonstranten in 1957 naar een modern gebouw in Amsterdam-Zuid trokken.

Lees vandaag (14-9) meer in Het Parool: De Rode Hoed, de vrijplaats aan de gracht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden