De Rode Draad voorlopig gered

Metje Blaak (foto), ex-prostituee en woordvoerster van De Rode Draad, maakte vorige maand bekend dat de stichting alleen nog maar kon doorgaan als website. Foto ANP Beeld
Metje Blaak (foto), ex-prostituee en woordvoerster van De Rode Draad, maakte vorige maand bekend dat de stichting alleen nog maar kon doorgaan als website. Foto ANP

AMSTERDAM - De belangenvereniging voor prostituees, De Rode Draad, kan voorlopig haar activiteiten voortzetten. De gemeente Amsterdam heeft samen met het stadsdeel Centrum een voorschot van 20.000 euro verstrekt zodat de stichting het werk in elk geval tot het einde van dit jaar kan voortzetten. Dat liet wethouder Marijke Vos (zorg) donderdag weten.

Metje Blaak, ex-prostituee en woordvoerster van De Rode Draad, maakte vorige maand bekend dat de stichting alleen nog maar kon doorgaan als website. Een gebrek aan overheidssubsidies en sponsorgelden dwong de organisatie het kantoor te sluiten en ontslag aan te vragen voor de parttime-medewerker.

Met het geld van de gemeente kan De Rode Draad de deuren openhouden. Tot december heeft de belangenvereniging de tijd met een plan van aanpak te komen voor de toekomst, aldus de wethouder. ''Het is belangrijk dat de stad een laagdrempelige belangenbehartiging voor prostituees heeft. We willen dat het werk wordt voortgezet.

Blaak zei blij te zijn met de hulp van de gemeente. ''We kunnen nu nog even verder en kijken of we de komende tijd nieuwe projecten kunnen organiseren, zoals een weerbaarheidscursus voor prostituees of informatievoorziening aan de vrouwen.'' De aanpak van het stadsbestuur onder de noemer 1012, de postcode van het Wallengebied, om misstanden in de roemruchte hoerenbuurt tegen te gaan, maakt de stichting volgens haar eveneens onmisbaar. ''We hebben heel veel te doen, bijvoorbeeld kijken of er niet teveel idiote regeltjes worden gemaakt en of de aanpak werkt.

Jan Visser, administrateur van De Rode Draad, zegt dat het kantoor nog niet was gesloten. ''We hikten er al een paar maanden tegenaan om het op te heffen. Het geld van de gemeente geeft ons ruimte en lucht om verder te praten over hoe we De Rode Draad kunnen voortzetten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden