De Reuring Markt is weer terug op Joris Ivensplein

Jarenlang was er onenigheid over de markt op het Joris Ivensplein. Maar door particulier initiatief is dat opgelost, en IJburg is blij met de nieuwe Reuring Markt. 'Hier moeten mensen wel met elkaar praten.'

Bloemenman Peter Leegwater (l) en kippenman Rogier Hoogeweg op de markt op IJburg Beeld Floris Lok
Bloemenman Peter Leegwater (l) en kippenman Rogier Hoogeweg op de markt op IJburgBeeld Floris Lok

"Kijk, daar gaat er weer een!" Volendammer visboer Hannes Meij wijst een bakfiets na die over het Joris Ivensplein peddelt.

Bakfietsen in aantocht betekent goede klandizie voor Meij. Het is voor het eerst sinds vier jaar dat hij zijn waar op het plein kan verkopen. De laatste markt die er zijn standplaats had, werd in juli 2013 door een rechter stopgezet omdat die niet voldeed aan de regels.

In de jaren erna volgden verschillende petities van omwonenden die graag een markt zagen ­terugkomen op het eiland. Een van hen was ­Antoinette Poortvliet (44), initiatiefnemer van de Reuring Markt, die zich in 2015 in de haven van IJburg vestigde en nu weer naar het marktplein is verhuisd.

Want 'reuring', dat was precies wat IJburg miste, vindt Poortvliet. "De markt is een kapstok voor die levendigheid."

Poortvliet woont sinds 2012 op het eiland en werd afgelopen december nog benoemd tot IJburger van het Jaar. Dat had ze onder meer te danken aan haar inzet voor de markt. Want Poortvliet kreeg het, in tegenstelling tot de eerdere markteigenaren op het Joris Ivensplein, wél voor elkaar overeenstemming met de winkeliers te bereiken.

Poortvliet weet hoe ze een concept aan de man moet brengen. Eerder was ze manager van biologische keten Marqt en werkte ze bij de marketingafdeling van Albert Heijn.

"Naar de markt gaan is mindful boodschappen doen. In een ­supermarkt kijkt iedereen op zijn telefoon, op de markt moet je met mensen praten." "Kijk," zegt Poortvliet, wijzend naar bloemenman Peter Leegwater, die een vrouw adviseert over het afsnijden van haar bloemen. "Dat zijn we met de komst van supermarkten kwijtgeraakt."

Stuntprijzen
Toch ging de verhuizing naar het Ivensplein niet zonder slag of stoot, weet groenteman Imre Molnár. "De winkeleigenaren hadden geen goede ervaringen met de markt die er eerder stond, omdat ze hun klanten zagen verdwijnen. Er stond ook een groentekraam, drie keer zo groot als de mijne. Met stuntprijzen probeerden ze het winkelcentrum klanten af te pakken."

Ook daarna was het volgens Poortvliet nog 'oorlog'. "Bezwaarschriften vlogen over en weer." Uiteindelijk was het de winkeliersvereniging die als eerste toenadering zocht.

De problemen zijn na veel praten en luisteren opgelost, beaamt zowel Poortvliet als Petra Hoogenboom, bestuurslid van de winkeliersvereniging. Hoogenboom: "We zijn heel blij met de markt, omdat die ons ook extra klanten bezorgt. IJburg is het mooiste eiland van Nederland. Een markt is hier op zijn plaats."

Vriendelijk en gemoedelijk
Pien Thate (44), eigenaresse van natuurwinkel Biolicious, zat in voorbereiding op de nieuwe markt vorig jaar meerdere keren om tafel met Poortvliet. "Ik was eerst kritisch, maar deze markt is kleinschaliger, vriendelijk en gemoedelijk. Er is sprake van eerlijke concurrentie, maar elke winkel wordt evenveel belast omdat de markt een compleet aanbod heeft. We gunnen elkaar onze omzet."

Bijzonder is ook de particuliere opzet van de markt. De standplaatsen zijn hier duurder dan op gemeentelijke markten. Maar de marktkooplieden hoeven niet volgens het anciënniteitsbeginsel te wachten op hun beurt.

Via een sollicitatieprocedure of op verzoek van Poortvliet kunnen marktlui een plekje bemachtigen. En corruptie bij het toewijzen komt hier niet voor, zoals in het recente verleden onder andere op het Waterlooplein en de Noordermarkt wel­eens het geval was.

Bloemenman Peter Leegwater (50) zit al vijfendertig jaar het vak. "Tegenwoordig kan je op elke hoek van de straat bloemen kopen. Maar die van mij zijn de allerbeste: veilingvers en minstens tien dagen houdbaar."

Een voorbijgangster kijkt naar de bossen, maar zegt niks. Leegwater: "Jongedame, wil je wat vragen? Je hoeft niks te kopen hoor, vragen mag."

Poortvliet vindt het belangrijk dat niet alleen de bakfietsmoeder zich thuisvoelt op de markt. Bij Zuurinamer zijn Surinaamse meeneemmaaltijden te koop en Loempia Kim verkoopt Vietnamese lekkernijen. "In het begin kwamen alleen mijn vrienden hier. Nu komen er ook mensen die ik nooit heb gezien. Daar doe ik het voor."

Meij merkt op de markt een gevoel van saamhorigheid dat hij als Volendammer herkent. "Mensen houden elkaar in de gaten. IJburg is een dorp in de stad."

Reuring Markt, elke zaterdag van 09.00 - 16.00 op het Joris Ivensplein. Op zaterdag 11 maart is er een feestelijke opening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden