De rem is eraf in Floradorp

AMSTERDAM - De straatcoaches zijn de wijk uitgewerkt; artsen en medewerkers van Jeugdzorg zien ertegenop om Floradorp in Amsterdam- Noord in tegaan. Politie, justitie en het stadsdeelbestuur hebben er genoeg van en werken aan een plan om orde op zaken te stellen.

Het was het zoveelste incident toen Stefano (17) zaterdagnacht op de Landsmeerderdijk volledig door het lint ging en een jonge fietser in elkaar schopte en een getuige en een agent mishandelde. De twee broers van 15 en 17 die Stefano te hulpschoten, maken deel uit van de Floraweggroep, uit de Bloemenbuurt.

Stefano komt uit het centrum, maar hij trok wel op met de broers van de Floraweggroep. Kansloze jongeren die maling hebben aan gezag.

De politie had een groep van hardekernjongeren uit Floradorp al in kaart gebracht. Stefano en de twee broers - alle drie van Surinaamse komaf - staan niet op die lijst,maar zijn wel bekenden van de politie. De broers hebben nog geen ernstige zaken op hun kerfstok. Hoe lang nog?

De Floraweggroep bestaat uit 35 jongeren, waarvan het gros zich liever Floraboys noemt. In de buurt zorgen ze voor overlast, vooral bij het muurtje aan de Floraweg: lawaai, vernielingen, brandstichting.

Van autoriteit trekken ze zich niks aan. Zo verdwenen in 2007 de straatcoaches uit de Florabuurt. Hun aanwezigheid werd door de jeugduit Floradorp 'niet erg op prijs gesteld'.

Een nieuw plan voor straatcoaches werd uitgesteld, ook vanwege het te verwachten verzet van de jongeren. Dit jaar komen de straatcoaches opnieuw surveilleren, belooft de politie. ''We krijgen,'' zo constateert men, ''weinig vat op deze jongeren.

Ze gebruiken ook veel drank.''Problemen met verschillende jongerengroepen in Noord zijn er al jaren. De ergste groep concentreert zich, aldus de politie, in Floradorp.

Het bushokje op de Floraweg sneuvelt geregeld, schetst Raymond Visser, projectleider jeugd van de politie in Noord. De politie had meer dan eens een kras op de auto nadat de auto in Floradorp even was achtergelaten.

De jongeren schieten met steentjes op voorbijrijdende bussen zodat de voorruit kapot springt. Grof vuil staat nooit lang op straat. Daar gaat de fik in.

''Als de remeraf is, rolt het karretje sneller. Als ze een paar Bacardi-cola's hebben genomen, sta ik niet voor ze in.'' Jeugdzorg, de dokter of justitie zien er volgens Visser soms tegenop als ze 'het dorp' Floradorp in moeten.

De werkloosheid in Floradorp is groot, school wordt dikwijls niet afgemaakt. ''Ze hebben kansloze voorbeelden. Vader zit ook thuis. Er is geen uitzicht. Ook niet op verbetering. Floradorp moet weer een gewone wijk worden.''

Op de lijst van hardekernjongeren komen 22 namen voor, jongens in de leeftijd van veertien tot negentien jaar. Stadsdeel, politie, streetcornerwork en jeugdzorg zullen de jongeren nauwlettend in de gaten gehouden.

Met als uitgangspunt: als zij het rechte pad (gaan) bewandelen, volgt de rest vanzelf. Woonbootbewoonster Marjan vierde zaterdag haar verjaardag toen twee vrienden kwamen waarschuwen dat er buiten iets aan de hand was. ''Er rolden twee jongens over de grond. De een werd getrapt. We probeerden ertussen te komen, we schreeuwden 'Doe eens normaal,' om het op te laten houden.''

Even leek het rustig te worden. ''We wilden alweer naar binnen gaan toen we zelf werden aangevlogen. Ik werd aan mijn haren getrokken en hoorde iemand uit dat groepje roepen: 'Geen vrouwen slaan. Respect, respect.'' Marjan liep een kapotte lip op en één van haar gasten raakte ook gewond.

''Het ging zo snel. Ineens was iedereen weer weg.'' (CORRIE VERKERK en HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden