PlusColumn

De regen blaft naar beneden

James Worthy Beeld Agata Nowicka
James WorthyBeeld Agata Nowicka

Mijn zoon en ik lopen door de regen naar huis. Hij vraagt waarom ik geen paraplu bij me heb. Ik zeg dat ik niet echt een paraplupersoon ben. Hij schudt met het hoofd en zegt dat hij paraplu's spaart. Naast de kachel in onze hal staan inderdaad drie paraplu's. Ze zijn allemaal van hem. Hij krijgt ze van mijn schoonmoeder. Het zijn stuk voor stuk mooie paraplu's. En ze zien er duur uit. Vooral de rode. Die heeft een goudkleurige punt.

Hij vind het leuk om zijn rode paraplu als wandelstok te gebruiken. Dan loopt ie door de huiskamer als een Engelse zakenman. Ik heb nooit veel met paraplu's gehad. Je klapt er een open en wint van de regen, maar een paar tellen later verlies je van de wind.

En daar sta je dan op de Leidsegracht met iets wat ooit een paraplu was, maar nu op een stuiptrekkende vleermuisvleugel lijkt. Je probeert de misvormde stekeligheid weer terug in een paraplu te veranderen, maar de wind werkt niet mee. Je propt de kapotte paraplu in de dichtstbijzijnde vuilnisbak en loopt weg. Vanaf een afstandje kijk je naar de vuilnisbak en de paraplu die er uitsteekt. Het afval blijft wel droog. Dan begint het nog harder te regenen. Alsof alle druppels opeens op Max Verstappen willen lijken.

Mijn zoon moppert, maar stopt met mopperen als hij een grote plas ziet. Hij neemt een aanloopje en springt in de plas. Eerst schrikt hij, maar dan volgt een lach.

"Sorry, de plas is veel dieper dan ik dacht."

"Maak je niet druk, plassen zijn altijd dieper dan je denkt. Is je broek nat?"

"Een beetje."

Hij probeert de nattigheid uit zijn pijpen te wrijven, maar zijn broek is zo nat dat er een goudvis in zijn achterzak zou kunnen wonen.

"Het begint nu echt hard te regenen, pap."

"Het komt inderdaad met bakken uit de hemel.'

"Wat betekent dat?"

"Dat het heel hard regent. In Engeland zeggen ze het mooier. Daar zeggen ze it's raining cats and dogs. Dus dat het katten en honden regent. En het mooiste is misschien nog wel dat niemand weet waar die uitdrukking vandaan komt." "Katten en honden hebben altijd ruzie, toch?"

"Misschien heb je gelijk. Dus dat het net zo hard regent als dat katten en honden elkaar haten. Een ander verhaal is dat de daken glad worden als het regent en dat de honden en katten die over de daken lopen, uitglijden en van het dak vallen. En dan lijkt het net of het huisdieren regent."

Een taxi rijdt voorbij en produceert een joekel van een trottoirtsunami. Maar ik word niet boos, het is maar ­water. Thuis kleden we ons uit in de huiskamer en gaan kopje onder in droge handdoeken.

"Regent het hard, jongens?" vraagt mijn vrouw.

"Ja, het regent honden en katten," zegt mijn zoon.

Ik kijk uit het keukenraam en moet mijn zoon gelijk geven, want de regen blaft naar beneden en is iedereen kopjes aan het geven.

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns hier terug.

james@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden