Lezersbrieven

'De regels worden helemaal niet gewijzigd'

In een ingezonden brief afgelopen donderdag schreef Erik Oterdoom dat het inmiddels bijna onmogelijk is om in Amsterdam géén regels te overtreden. Verschillende lezers reageren.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uitgelokt

Ik ben benieuwd wie de origineelste reactie gaat geven op de ingezonden brief van meneer Oterdoom van donderdag 27 juli waarin hij zich erover opwindt dat het onmogelijk is geworden om geen regels te overtreden.

Dit moet haast een uitgelokte wedstrijd zijn van de redactie van Het Hoogste Woord. Een greep uit de reacties op de brief: 'Meneer Oterdoom, u bent niet de enige die zich hieraan stoort hoor. De kalasjnikovzwaaiers, vrouwenhandelaren en homo­rammers zijn het allemaal met u eens! Belachelijk dat mensen daarvoor worden gestraft!'

Of: 'Wij onderstrepen uw standpunt hoor meneer Oterdoom. Door die poortjes bij de bibliotheek kunnen we niet eens meer ongestraft zomaar een boek meenemen'. Of: 'Goed punt meneer Oterdoom, het wordt je steeds moeilijker gemaakt om straffeloos onder invloed te hard te rijden, waar gaan we heen met dit land!?'

Succes (en plezier) redactie bij het kiezen van de beste inzending.

Joost Bijvoet, Amsterdam

Op de voetpaden

In de krant van donderdag beklaagde Erik Oterdoom zich over de nieuwe manier van controleren op foutparkeren. Met ingang van oktober gaat Egis (voorheen Cition) met scan­auto's ook controleren op auto's die fout geparkeerd staan. De heer Oterdoom noemt dit 'het verstikkende klimaat van regelzucht door het ambtenarenkorps'.

Ik woon in de Frederik Hendrikbuurt. Hier staan de auto's dagelijks op de voet- en fietspaden geparkeerd. Niemand doet hier iets aan. De politie, Handhaving noch Egis treedt hiertegen op. Alleen de 'normale' parkeerplaatsen worden regelmatig gecontroleerd. Prima initiatief dat ook opgetreden gaat worden tegen de auto's die écht overlast veroorzaken.

Paul Meeuwsen, Amsterdam

Zinnige regel

In zijn reactie op de inzet van scanauto's om foutparkeren tegen te gaan, concludeert Erik Oterdoom dat Nederland gesmoord wordt door het verder dichttimmeren van de regelgeving en dat het in Nederland bijna onmogelijk is geworden om géén regels te overtreden.

Dit lijkt me geen juiste conclusie, de regelgeving wordt helemaal niet gewijzigd, je mag gelukkig al lang niet op de stoep parkeren. Maar het ontbrak al lange tijd aan handhaving en door de inzet van scanauto's wordt daar nu eindelijk iets aan verbeterd. Het wordt daardoor in Amsterdam gelukkig een stukje moeilijker om een zinnige regel te overtreden.

Bob Passet, Amsterdam

Speedbootje

Briefschrijver Erik Oterdoom windt op over de manier waarop de scanauto zal worden ingezet. ­Helemaal terecht - vooral omdat een overtreding niet ter plaatse door een bevoegde ambtenaar wordt geconstateerd waarbij een weerwoord mogelijk is. Maar het zijn de politici die de regels maken.

Het zijn de politici die vaak denken dat je een probleem kunt aanpakken door (nóg meer) regels te maken. Geloof me, veel ambtenaren balen enorm van politici die een organisatie die lijkt op een mammoettanker als een speedbootje besturen, zonder al te veel besef van de fundamentele spelregels van de samenleving.

Peter Goedkoop, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden