Column

De PvdA moet Jan Vos tot excuses en aftreden dwingen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

De redenering van Kamerlid Jan Vos van de PvdA is: Wilders stelt dat ons parlement een nepparlement is, omdat het niet meer het volk zou vertegenwoordigen, tevens heeft Wilders gezegd dat het volk in verzet moet komen tegen datgene wat het kabinet wil met asielzoekers, en daarom zou Wilders tegen de democratie zijn en dus is hij een fascistoïde leider.

Het is een schandalige, walgelijke opmerking van Jan Vos. Wie een fascistoïde leider is, onderschrijft de architectuur en de doelstellingen van het fascisme. Dat zou inhouden dat Wilders voor het ausradieren is van bepaalde bevolkingsgroepen, dat hij een Blut und Boden-theorie zou onderschrijven en dat hij bijvoorbeeld voor partijmilities is.

Als je de Nederlandse geschiedenis als lamp gebruikt om deze uitspraak in het licht te zetten, wordt de opmerking van Jan Vos nog extra misselijk.

Wilders wordt neergezet als de vijand van Anne Frank, als de vijand van de Joden, als de vijand van de parlementaire democratie, als iemand die een Gestapo- en een SS-mentaliteit zou sanctioneren.

Dat alleen al suggereren, zoals Jan Vos doet, getuigt van een gebrek aan historische kennis, een gebrek aan politieke kennis, een gebrek aan goede omgangsvormen in diezelfde politiek en een gebrek aan empathisch vermogen, waar de PvdA altijd zo prat op gaat. Daarnaast zou je deze opvatting ook kunnen zien als een bedreiging aan het adres van Wilders, want als iemand Wilders af zou willen rossen, zou hij dat kunnen verdedigen met: 'Maar Wilders is toch een fascist.'

Als de PvdA die Jan Vos niet tot excuses en aftreden dwingt, geeft dat het totale failliet van deze partij weer, want, Lodewijk Asscher en Diederik Samsom, vindt u Wilders ook een fascist?

Het kenmerk van fascisme is het gebruik willen maken van geweld. Wilders heeft het gebruik van geweld expliciet ontkend. Een ander kenmerk van fascisme is ook: het uitschakelen van de democratie. Wilders heeft slechts opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

Al meer dan tien jaar wordt Geert Wilders beveiligd en wordt hij met de dood bedreigd door mensen die tegen de vrijheid van meningsuiting zijn. Misbruik makend van zijn eigen vrijheid van meningsuiting stelt Jan Vos zich feitelijk achter die lieden die Wilders zijn vrijheid van bewegen met geweldsdreiging beperken!

Jan Vos is een drolduiker met een vuile eendeneikel.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden