Column

De PvdA is een achteruit­rijdende stoomtram geworden

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Je zwanenzang houden op de Albert Cuyp om vier uur. Jacques Monasch zong in die opera z'n laatste aria als een van de kraam gevallen stuk fruit.

Alles wat hij zei over de PvdA klopte - de partij begrijpt niets meer van zijn eigen kiezers, voelt de tijdgeest niet aan en neemt stelselmatig de verkeerde maatregelen - maar toen hij dat aan de kaak stelde, stak die typerende PvdA-arrogantie weer de kop op. "Hallo Monasch, wij weten wat goed is voor iedereen! En jij hebt je daaraan te houden."

"Wij zijn er zelfs trots op," zei Hans Spekman, de partijvoorzitter.
Hans Spekman is sinds de partij in een vrije val is terechtgekomen voortdurend 'trots' op wat 'wij voor de mensen hebben weten te bereiken'.

Hij haalt dan verleden en heden door elkaar, want in het heden van de partij heeft die niets voor elkaar gekregen. Ja, een soort fusie met de VVD. Hans was er dan ook als de kippen bij om Jacques voor te stellen als de rat die het zinkende schip aan het verlaten is.

Zinkend schip. Dat doet erg denken aan de stoomboot van Sinterklaas - de sociaaldemocratie dus - waarvan alle Pieten in het water zijn gegooid (alleen de Vara-leden sprongen uit solidariteit mee) en nu staat Sint met z'n rode tabberd al tot z'n middel in het zee­water, een requiem voor Amerigo - de blanke schimmel - zingend, omdat die al is verdronken.

Arme PvdA, arme Diederik Samsom, arme Jacques Monasch, arme Hans Spekman.

Zouden er op de Titanic ooit mensen 'trots' zijn geweest op hoe het schip tegen de ­ijsschotsen voer? Ach, wie weet.

Monasch is het sektelid dat het licht zag door juist niet te doen wat de goeroe van hem eiste. Hij is een afvallige geworden en werd dus meteen geëxcommuniceerd.

Nu mag het lelijke eendje nog een paar maanden in de Kamer zitten.
En dan? Waar komen ex-PvdA'ers terecht als ze niet meer in de Tweede Kamer komen?

Maakt u zich geen zorgen, dat komt heus wel goed. Er is altijd wel een woningbouwvereniging, een kampeerraad of een vakcentrale waar hij nog relaties heeft. Daar zit Jacques dan met zijn gelijk.

De PvdA is een achteruit­rijdende stoomtram geworden. Misschien kan een grote crowdfundactie helpen om een mooi museum voor ze te vinden.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden