Plus

De PvdA grijpt zijn laatste kans in Amsterdam

Met een laatste sprankje hoop gaat de PvdA het slotweekend van de campagne in. Van de ooit oppermachtige partij is een kwart over.

Marjolein Moorman, Lodewijk Asscher en andere PvdA'ers in De Pijp, vlak voor het laatste campagneweekend Beeld Rink Hof
Marjolein Moorman, Lodewijk Asscher en andere PvdA'ers in De Pijp, vlak voor het laatste campagneweekendBeeld Rink Hof

Op de tafel staat een schaaltje croissantjes en plakjes ontbijtkoek. Bruine boterhammen met Carlo Duo Pasta. Ontbijtje voor de vrijwilligers van de PvdA.

Het moet gezegd: als je dezer dagen campagne moet voeren voor de sociaal­democraten, kun je er maar beter voor zorgen dat je goed gegeten hebt.

De PvdA in Amsterdam. In 2006 wachtte burgemeester Job Cohen op verkiezingsavond nog een uur met het oplezen van de uitslagen. Zijn partij won dat jaar onder leiding van het dreamteam Lodewijk Asscher en Ahmed Aboutaleb twintig van de 45 zetels in de raad en hij kon het niet geloven.

Nu staat de PvdA op vijf zetels in de peilingen.

PvdA-mutsje
Aan de wand van het tijdelijke campagne­lokaal in de Quellijnstraat hangt een poster uit 1978: Jan Schaefer, PvdA, lijst 1. 'In geouwehoer kun je niet wonen', de gecensureerde en taalkundig verbeterde versie van zijn legendarische uitspraak: 'In gelul kan je niet wonen.' Dat waren nog eens tijden.

In alle vroegte komt partijleider Asscher aangefietst, voormalig vicepremier in Rutte II, een rood wollen PvdA-mutsje op het hoofd.

Wat vraag je zo'n man?

"Gelooft u er nog in?"

Natuurlijk gelooft Lodewijk Asscher er nog in. "Als ik de mensen spreek, heb ik het gevoel dat er weer enorme behoefte is aan hardcore sociaaldemocratie. Wie is er nu eigenlijk de baas in de stad? Het geld of de mensen?"

Twintig zetels.

"Vond ik best lekker," zegt Asscher. Hij neemt een hap van zijn broodje en springt weer op zijn fiets. Op naar de volgende afspraak. Redden wat er te redden valt.

Sinaasappels uitpersen
Binnen wordt een kandelaar op de tafel gezet. Gezellig. Vijftien Mohikanen kijken in de vlammetjes. "We laten ons niet op onze kop zitten," probeert lijsttrekker Marjolein Moorman de moed erin te houden. "Niets is onmogelijk."

"We zijn trots op jullie," zegt Amel Namane, coördinator van de 'grondcampagne'. Zou het oorlog zijn in Amsterdam?

Het voetvolk smeert nog maar even een boterhammetje. Vroeger, nog niet eens zo lang geleden, wist je in de hoofdstad tenminste één ding zeker als het op de verkiezingen aankwam: de PvdA wordt de grootste. De enige vraag: met hoeveel zetels.

Waar zijn de rode rozen?

"Die worden alleen nog gewaardeerd in Zuidoost," zegt partijvoorlichter Ieteke Schouten enthousiast. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Als je jezelf opnieuw moet uitvinden, mogen oude tradities op de schop en door nieuwe, creatieve ideeën worden vervangen. "Sinaasappels uitpersen is ook leuk," zegt ze.

Moorman: "De vraag is: waar geloof je in?

Tja.

Moorman: "Ik geloof in sociaaldemocratie."

Geen toeval
De Amsterdamse partijleider, nummer één sinds het desastreuze verlies van vier jaar geleden (10 zetels in de raad voor de PvdA, 14 voor D66), spreekt over nieuwe energie. "Als je de macht verliest, val je terug op je idealen. Het gaat me niet gebeuren dat de PvdA verdwijnt. Al houden we nog maar één zetel over, dan ben ik nog steeds sociaaldemocraat."

Mooi hoor.

"Amsterdam is geen toeval," zegt ze. "Daar hebben we heel hard aan gewerkt." Maar ja, de mensen geloven niet meer in maakbaarheid. "Ze denken: de dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Ik denk dat de mensen het belang van de sociaaldemocratie op dit moment onvoldoende voelen."

Het is tijd om te gaan. Op naar de Albert Cuypmarkt, traditioneel jachtgebied voor politieke partijen op zoek naar stemmen. Namane klemt een sjoelbak onder haar arm.

Een sjoelbak?

"Leuk toch? Die hebben we goedkoop gevonden op Marktplaats."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden