Update

De profeet van de Noord/Zuidlijn vertrekt

AMSTERDAM - Johan Bosch, jarenlang de bouwmanager van het projectbureau Noord/Zuidlijn, verlaat het metrobouwproject. Hij was twintig jaar onvermoeibaar pleitbezorger van de Noord/Zuidlijn en gold ook als de man met de meeste kennis van ondergronds bouwen.

Het vertrek komt niet als een verrassing. Eind 2008 trad Bosch al terug als adjunct-directeur. Hij was het laatste jaar nog slechts als adviseur betrokken. Per 1 februari gaat Bosch als topspecialist ondergronds bouwen werken bij de Dienst Infrastructuur van Rijkswaterstaat.

Bosch, ook hoogleraar ondergronds bouwen, werkte sinds 1983 bij bouwbedrijven, waaronder Ballast Nedam en Tauw BV. In 1994 kreeg hij een contract als bouwmanager van de Noord/Zuidlijn.

Van meet af aan wierp Bosch zich op als de drijvende kracht achter het project. Hij was altijd optimistisch en vertelde bewoners dat de risico's nihil waren.

In 1996 hielp hij wethouder Ernst Bakker het principebesluit tot de bouw door de gemeenteraad te slepen. In een televisie-uitzending met funderingsexpert Victor de Waal wuifde Bosch diens waarschuwingen voor verzakkingen bij de bouw van stations weg. Die waren niet mogelijk, hield Bosch vol.

Toen in 2003, een jaar na het besluit tot aanleg, de bouw met kostenoverschrijdingen, vertragingen en tegenvallers kampte, bleef het projectbureau onder aanvoering van Bosch de problemen ontkennen.

Daar kwam pas verandering in toen vorig jaar tot tweemaal toe woningen verzakten aan de Vijzelgracht en bewoners dakloos werden - precies zoals De Waal eerder had beschreven. Wethouder Tjeerd Herrema greep in, legde de metrobouw stil en ging werken aan een cultuuromslag bij het projectbureau.

Het rapport van de onderzoekscommissie-Veerman bevestigde dat de gemeente verder moest op de ingeslagen weg. Het projectbureau moest wel beter communiceren en meer begrip tonen voor klachten van bewoners, omdat die veel langer dan gepland overlast hebben.

Onderdeel van de cultuuromslag was het vertrek van Henk van Veldhuizen, directeur van het projectbureau. Zijn opvolger, Peter Dijk, maakte de organisatie minder afhankelijk van Bosch en consorten.

Hans Gerson volgde Herrema op, die aftrad wegens het metrodebacle, en ging verder op het pad van meer 'openheid en compassie met burgers'. Bosch' vertrek past in dat beleid. Hij stond in september nog onder druk tijdens de verhoren door de raadsenquêtecommissie die de problemen onderzoekt. De aankondiging van zijn vertrek komt twee weken voor het eindrapport van de commissie. (TON DAMEN)

Johan Bosch Beeld
Johan Bosch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden