De poort van Sea Palace wordt gesloopt

De poort die tot vorig jaar de ingang van Chinees restaurant Sea Palace sierde wordt gesloopt. Het is eigenaar Kaji But niet gelukt om een nieuwe bestemming te vinden.

Wie de poort van Sea Palace nog wil redden moet snel zijn Beeld Rink Hof
Wie de poort van Sea Palace nog wil redden moet snel zijnBeeld Rink Hof

"Het is een moeilijk besluit. Ik heb echt geprobeerd om er een nieuwe, maatschappelijke bestemming voor te vinden," zegt But. "Het is met pijn in mijn hart dat we hem nu laten vernietigen."

Vorig jaar oktober schoof het karakteristieke drijvende restaurant een stukje op in het Oosterdok en was er in het nieuwe bestemmingsplan geen ruimte meer voor de poort, die er al sinds de opening in 1984 staat.

But bood het bouwwerk, met rode pilaren en groen dak, gratis aan Stadsdeel Centrum aan. Ondernemer Kin-Ping Dun van de Chinese toko Dun Yong, op de kop van de Stormsteeg, zou de verhuiskosten willen betalen. De poort zou volgens hem bijvoorbeeld op de Bantammerbrug kunnen komen, die de Binnen Bantammerstraat verbindt met de Geldersekade. Een andere optie zou het begin van de Zeedijk zijn.

Ingewikkeld
Een sympathiek gebaar, maar na gesprekken met de gemeente bleek al snel dat het moeilijk werd, vertelt But. "Het was gewoon een te ingewikkeld proces."

Een woordvoerder van het Centrum laat weten dat een poort op de Bantammerbrug eigenlijk gewoon geen optie is, omdat het botst met het beschermde stadsgezicht. Bij de entree van de Zeedijk is er ook nog een ruimtelijk probleem. Daar is het zo krap en druk dat er juist wordt gekeken hoe de openbare ruimte daar leger kan worden gemaakt. Een poort is daar is dus ook niet mogelijk.

But vindt het jammer, maar heeft zich er inmiddels bij neergelegd. "Ik wilde hem ook niet op Marktplaats zetten ofzo, want ik wilde dat de poort een maatschappelijke functie zou krijgen. Ik heb er veel energie in gestopt, maar wat niet lukt dat lukt niet."

De poort wordt waarschijnlijk deze week nog gesloopt. But: "De gemeente is begonnen met de sloop van de oude steiger waar de poort nog opstaat en komt steeds dichter bij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden