PlusI love Amsterdam

'De pont zorgt voor verbroedering op het IJ'

In de serie over Amsterdammers en hun favoriete plek brengt blogger Anne de Buck een ode aan de NDSM-werf.

Sara Luijters
Anne de Buck: 'Desnoods woon ik de rest van mijn leven op 70 vierkante meter' Beeld Charlotte Odijk
Anne de Buck: 'Desnoods woon ik de rest van mijn leven op 70 vierkante meter'Beeld Charlotte Odijk

"Ik heb 2,5 jaar geleden mijn baan als marketingmanager opgezegd om mij fulltime op Your Little Black Book te storten, mijn cityblog over Amsterdam en andere wereldsteden. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, inmiddels heb ik mijn eigen kantoor op de gracht, bij de Negen Straatjes, publiceer ik boeken en deze week lanceerde ik een app."

"Als meisje uit Middelburg kwam ik op Tienertoer in Amsterdam, de stad leek toen indrukwekkend groot. Nu ik er dertien jaar woon weet ik dat elke wijk een dorpje op zich is. Amsterdam is een big tiny city, net als New York en Hongkong groots opgezet én werelds, maar tegelijk zo compact dat je alles makkelijk kunt bereiken met de fiets of wandelend. Ik wil hier nooit meer weg, zelfs als dat betekent dat ik de rest van mijn leven samen moet wonen op zeventig vierkante meter."

Biertje en bitterballen
"Veel Amsterdammers klagen over het toerisme in de stad, maar je ziet het in alle wereldsteden. Nu vliegtickets goedkoper zijn, is reizen toegankelijker geworden dan ooit."

"Voor Your Little Black Book fiets ik wekelijks de stad door op zoek naar nieuwe koffiebarretjes, restaurants en winkels die mensen zelf misschien niet zo snel zouden vinden. Waar je geen rolkoffertoeristen tegenkomt, maar locals. Wekelijks zit de mailbox vol uitnodigingen voor openingen, maar ik ga alleen naar plekken die passen bij het blog. Dat kan zijn omdat de locatie tof is, het interieur bijzonder of omdat er vernieuwende dingen gebeuren. De meeste rages in de Amsterdamse horeca komen overgewaaid uit de Verenigde Staten en Azië, zoals de huidige pokébowl- en baobuntrend."

"Ik geniet enorm van mooi gestylede bars en restaurants en winkels, zoals conceptstore Pluk in de Reestraat en Bar Botanique in de Eerste Van Swindenstraat, maar ik kom ook heel graag op plekken die totaal niet hip zijn en waar het eten gewoon goed is en het interieur tijdloos, zoals Libanees restaurant Beyrouth in de Kinkerstraat en café Van Puffelen op de Prinsengracht. Daar gaan we met kantoor op vrijdagmiddag naartoe voor een biertje en bitterballen."

Amsterdam heeft een goede mix van trendy en authentieke plekken, dat maakt de stad ook zo leuk, want als alles op elkaar lijkt is er niks meer aan."

Contrast met de grachtengordel
"Amsterdam is een voorloper geweest in het geven van een nieuwe functie aan oude gebouwen. In plaats van ze plat te gooien, ontstaan er interessante nieuwe plekken, zoals Café-Restaurant Amsterdam, Hotel de Goudfazant, en meer recent, Paradijs van Baut. Een heel bijzonder stukje stad vind ik de NDSM-werf, rauw en ongepolijst vormt die een mooi contrast met de meer romantische schoonheid van de grachtengordel."

"Het begint eigenlijk al als je op de pont stapt. Het liefst sta ik voorop, met de skyline die langzaam achter me verdwijnt en de naderende werf in het vizier. Die tien minuten op het IJ vervelen nooit. En wanneer er in de zomer festivals op het NDSM-terrein zijn is de sfeer helemaal speciaal. Je voelt de opwinding op het pontje, iedereen is op weg naar hetzelfde feestje en dat zorgt voor verbroedering."

"De werf, met de voormalige scheepsbouwloodsen, geeft Amsterdam de uitstraling van een wereldstad. Ik kom er al jaren heel graag, voor de vintage markt De IJhallen, het terras van Pllek met het geweldige uitzicht en voor de festivals, zoals DGTL. Volgend jaar wordt op de werf het grootste streetartmuseum van de wereld geopend, in de Lasloods, een rijksmonument. Daar kijk ik nu al naar uit."

Dit is deel 7 van een serie in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam over ­Amsterdammers en hun stad. Volgende week vrijdag deel 8.

Lees ook over de favoriete plekken van Michiel Romeyn, Yvonne Franquinet, Jan Eric Remmelts, Nassim Balahsioui en kunstenaarsechtpaar Saskia Janssen en George Korsmit.

Bouw mee

Architectuurcentrum Amsterdam gaat een unieke stadsmaquette bouwen. Om de maquette te financieren roept het Amsterdammers op hun favoriete plek in de stad te adopteren. Wilt u ook ­meebouwen? Ga naar www.stadsmaquette.amsterdam, adopteer (dit kan al vanaf 25 euro) uw favoriete gebouw, straat of buurt en deel uw verhaal. En wie weet is uw verhaal binnenkort te lezen in Het Parool.

De Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) ontstond in 1946, na een fusie. Aan het IJ in Noord werden in het grote scheepsbouwconglomeraat luxe passagiersschepen en (mammoet)-tankers gebouwd.

De naamgeving van het hedendaags stratenpatroon verwijst naar het scheepsverleden van deze plek. Zo komt de tt Neveritaweg van de 110.000 ton wegende turbinetanker Neverita, de in 1968 gebouwde supertanker.

De voormalige lasloods dateert uit 1952 en is gebouwd naar ontwerp van J.D. en A.E.G. Postma. Vader en zoon ontwierpen veel fabrieks­gebouwen en landhuizen. De Las­loods is een rechthoekige hoge hal met gesloten bakstenen gevel. Deze sobere baksteenbouw is een typisch voorbeeld van de wederopbouw-vormentaal. De tweebeukige hal met imposante staalconstructie wordt bekroond met een plat dak met in de breedte vier afgeknotte en geheel van ruiten voorziene lichtkappen.

NDSM groeide uit tot een van de grootste en modernste scheepsbouwwerven ter wereld. Hier kwam begin jaren zeventig verandering in door concurrentie uit andere werelddelen en de oliecrisis.

In 1984 ging de werf dicht. Sinds 2002 kent het terrein een opleving als domein van creatieve bedrijven en diverse culturele activiteiten. Sinds 2007 is de voormalige NDSM-werf, met de Las­loods, een rijksmonument.
Ariadne Onclin, Arcam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden